Kadayıf Dolması Kadayıf dolması, Erzurum yöresine ait geleneksel bir tatlıdır. Bu özel lezzet, zamanla Türkiye'nin dört bir yanına yayılmış ve farklı bölgelerde küçük değişikliklerle yapılabilmektedir. Ancak, her zaman üst düzey bir lezzet sunmaktadır. İçerisinde yumurta, yağ ve şeker bulunduğu için kalori oranı yüksek bir tatlıdır. Kadayıf Dolması Malzemeleri
Kadayıf Dolması Şerbeti Nasıl Yapılır? Uygun bir tencereye suyu koyun ve ocağın altını açın. Daha sonra şekeri ekleyin ve karıştırarak 10 dakika kaynatın. Limon suyunu ekleyin ve ocağın altını kapatın. Şerbeti soğumaya bırakın. Kadayıf Dolması Nasıl Yapılır? Tel kadayıftan avuç içi kadar, dolma olacak büyüklükte parçalar alarak çok kalın olmayan kareler halinde hazırlayın. Düzgün sarabilmeniz için boyutlara dikkat edin ve her yerinin aynı kalınlıkta olmasına özen gösterin. Cevizleri küçük parçalar haline getirin ve kadayıfların bir kenarına dizip dolma şeklinde sarın. Hazırladığınız dolmaları bulamak için yumurta ve süt karışımını bir kâsede iyice çırpın. Dolmaları bu karışıma hızlıca batırın ve elinizden bırakmadan içinde çevirin. Daha sonra dolmaları iyice kızdırdığınız yağın içine bırakın ve iyice kızarıp tam kararmaya başlayacağı zaman çıkarın. Kızarmış dolmaları soğumuş şerbetin içine bırakın ve şerbeti iyice çekmelerini sağlayın. Servis tabağına aldığınız tatlılarınýz hazırdır. Afiyet olsun. Ek Bilgiler Kadayıf dolmasının lezzeti, kadayıfın tazeliği ve cevizlerin kalitesiyle doğrudan ilişkilidir. Ayrıca, şerbetin kıvamı ve tatlının şerbeti iyice çekmesi de önemlidir. Bu tatlı, genellikle bayramlarda ve özel günlerde ikram edilir. Kadayıf dolmasının tarihçesi Erzurum'un Osmanlı dönemine kadar uzanır ve bu tatlı, sadece Erzurum'da değil, Türkiye'nin farklı bölgelerinde de ilgi görmektedir. Özellikle ramazan aylarında iftar sofralarının vazgeçilmez tatlılarından biridir. |
Şebnem
12 Temmuz 2024 CumaKadayıf dolması yaparken şerbetin kıvamını nasıl ayarlıyorsunuz? Erzurum'da yaşayan biri olarak bu tatlıyı yaparken dikkat edilmesi gereken püf noktaları nelerdir?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaŞebnem hanım, kadayıf dolması yaparken şerbetin kıvamı çok önemlidir. Şerbeti hazırlarken su ve şekeri kaynatıp, kaynamaya başladıktan sonra orta ateşte yaklaşık 15-20 dakika kaynatmalısınız. Şerbetin kıvamını anlamak için bir kaşık yardımıyla şerbetten biraz alıp soğutun, parmağınızla kontrol ettiğinizde hafif yapışkan bir kıvamda olması gerekmektedir.
Ayrıca, Erzurum'da yaşayan biri olarak dikkat etmeniz gereken diğer püf noktaları şunlardır: Kadayıfı taze ve ince tel kadayıf kullanmalısınız. Dolmaları sarmadan önce kadayıfların nemli olması için hafif nemlendirebilirsiniz. Dolmaları sıkı ve düzenli sarmaya özen göstermelisiniz. Kızartma işlemi sırasında yağın kızışmış olması ve dolmaların her iki tarafının da eşit şekilde kızarması önemlidir. Son olarak, kızarmış kadayıf dolmalarını sıcak şerbetle buluşturmalısınız. Bu şekilde şerbetin tam olarak çekmesi sağlanır. Afiyet olsun!