Kadayif Nasıl Yapılır? Kadayif, su ve unun harmanlanmasıyla hazırlanan hamurun ince teller haline getirilmesi sonucu oluşan bir yiyecek türüdür. Türkiye, Balkanlar ve Orta Doğu'da kadayıf, özellikle tatlı olarak yaygın bir şekilde tüketilmektedir. Ancak kadayıf, sadece tatlı olarak değil, farklı yemekler için de kullanılabilir. İnce tel haline gelen kadayıf oldukça yumuşak ve yarı hamur kıvamındadır. Tatlı yapımında arasına fındık, ceviz ya da peynir ilave edilerek hazırlanabilir ve üzerine şerbet döküldükten sonra servise sunulur. Güneydoğu Anadolu bölgesinde kadayıf daha çok künefe şeklinde tüketilir. Künefe için tuzsuz peynir kullanılır ve tatlı sıcak olarak servis yapılır. Kadayif tatlısı, farklı şekillerde damak tadına göre uyarlanarak yapılabilir. Kadayıf dolma, muhallebili kadayıf, tepside kadayıf ve cevizli tel kadayıf gibi birçok farklı tarif ile hazırlanabilir. Kadayıf tatlılarından mükemmel bir sonuç alabilmek için şerbetin kıvamı ve tatlı ile buluşturulacağı zaman çok önemlidir. Şerbet tam kıvamında olmuş ve tatlı ile zamanında buluşturulmuşsa sonuç mükemmel olacaktır. Tabii kadayıfın hazırlanma aşaması da oldukça önemlidir. Kadayıf en güzel şekilde hazırlandığında sonucun kusursuz olması kaçınılmazdır. Kadayif Nasıl Yapılır? Tel Kadayıfı Tatlısı Malzemeleri
Şerbeti İçin Malzemeler
Tel Kadayıfı Nasıl Yapılır? Kadayıf tatlısına ilk önce şerbeti hazırlayarak başlayın. Uygun bir tencerenin içine su ve toz şekeri ilave ederek ocağa alın. Toz şeker eriyene kadar karıştırın. Şerbet yaklaşık 15 dakika kaynadıktan sonra içine yarım limon suyu ekleyin ve beş dakika kadar daha kaynatın. Kıvam alan şerbeti ocaktan alarak soğumaya bırakın. Taze tel kadayıfı elinizle iyice ufalayın. Ceviz ya da fındığı çok ince olmayacak şekilde dövün. Margarinin bir kısmı ile kullanacağınız tepsiyi yağlayın. Kalan margarini ufaladığınız kadayıfa ekleyerek elinizle iyice yedirin. Yağladığınız tepsiye kadayıfın yarısını üzerine iyice bastırarak döşeyin. Tekrar üzerine bolca ceviz ya da fındık serpin. Diğer kadayıfları aynı şekilde bastırarak iç harcın üzerine döşeyin. Fırınınızı önceden 200 derecede ısıtarak ısınan fırına hazırladığınız kadayıfı sürün. Tatlının her iki tarafını eşit şekilde pişirdikten sonra tatlıyı fırından alın. Fırından aldığınız sıcak kadayıfın üzerine soğumaya bıraktığınız şerbeti eşit şekilde dökün. Kadayıf tatlısını kare dilimlere keserek servis tabaklarına alın. Tekrar üzerini dondurma ya da ceviz ile süsleyerek servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun. Kadayıf Tatlısı Tarifi Kadayıf Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler
Şerbeti İçin
Kadayıf Tatlısı Nasıl Yapılır? Taze kadayıf el ile ufak ufak parçalara ayrılır. Oda sıcaklığında eritilen tereyağı parçalanan kadayıfa eklenerek iyice yedirilir. Kadayıftan ufak bir parça alınarak avuç içinde incecik açılır. Açılan kadayıfa çekilmiş ceviz içi eklenerek çok sıkı olmayacak şekilde sarılır. Tüm kadayıf bitene kadar aynı işlem tekrarlanır. Hazırlanan kadayıflar yağlanmış fırın kabına dizilir. Fırın 200 derecede ısıtılarak kadayıf fırına verilir. Kadayıfın alt ve üstü kızarana kadar pişirilir. Toz şeker ve su uygun bir tencerede yaklaşık 15 dakika kaynatılarak ocaktan alınır. Şerbet ve pişen kadayıf ılıdıktan sonra şerbet bir kepçe yardımıyla kadayıfın üzerine dökülür. Pişen kadayıf tatlısı servis tabağına alınarak yanında toz fıstık ve dondurma ile servis yapılır. Afiyet olsun. |