Kadayıf Nasıl Yapılır?
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Kadayıf Nasıl Yapılır?

Kadayıf nasıl yapılır, su ve unun harmanlanması ile hazırlanan hamurun teller haline getirilmesi sonucu oluşan bir yiyecek türüdür. Türkiye, Balkanlar ve Ortadoğu'da kadayıf tatlı olarak yaygın bir şekilde tüketilmektedir. Kadayıf ne kadar tatlı olarak tüketilse de farklı yemekler için de kullanılmaktadır. Tel haline gelen yiyecek oldukça yumuşak ve yarı hamur kıvamındadır. Tatlı yapımında arasına fındık, ceviz ya da peynir ilave edilerek hazırlanabilir. Üzerine şerbet döküldükten sonra servise sunulur. Güney Doğu Anadolu bölgesinde kadayıf daha çok künefe şeklinde tüketilir. Künefe için tuzsuz peynir kullanılır ve tatlı sıcak olarak servis yapılır.

Kadayıf tatlısı farklı farklı şekillerde damak tadına göre uyarlanarak yapılabilir. Kadayıf dolma, muhallebili kadayıf, tepside kadayıf ve cevizli tel kadayıf gibi birçok farklı tarif ile hazırlanabilir. Kadayıf tatlılarından mükemmel bir sonuç alabilmek için şerbetin kıvamı ve tatlı ile buluşturulacağı zaman çok önemlidir. Şerbet tam kıvamında olmuş ve tatlı ile zamanında buluşturulmuşsa sonuç mükemmel olacaktır. Tabii kadayıfın hazırlanma aşamasıda oldukça önemlidir. Kadayıf en güzel şekilde hazırlandığında sonucun kusursuz olması kaçınılmazdır.


Tel Kadayıfı Tatlısı Malzemeleri
  • 1 kilo taze tel kadayıf
  • 250 gram margarin (Oda sıcaklığında erimiş)
  • 2 su bardağı ceviz ya da fındık
Şerbeti İçin Malzemeleri
  • 1 kilo toz şeker
  • Yarım limon suyu
  • 5 su bardağı su
Tel Kadayıfı Nasıl Yapılır?

Kadayıf tatlısına ilk önce şerbeti hazırlayarak başlayın. Uygun bir tencerenin içine su ve toz şekeri ilave ederek ocağa alın. Toz şeker eriyene kadar karıştırın. Şerbet yaklaşık 15 dakika kaynadıktan sonra içine yarım limon suyu ekleyin ve beş dakika kadar daha kaynatın. Kıvam alan şerbeti ocaktan alarak soğumaya bırakın.

Taze tel kadayıfı elinizle iyice ufalayın. Ceviz ya da fındığı çok ince olmayacak şekilde dövün. Margarinin bir kısmı ile kullanacağınız tepsiyi yağlayın. Kalan margarini ufaladığınız kadayıfa ekleyerek elinizle iyice yedirin. Yağladığınız tepsiye kadayıfın yarısını üzerine iyice bastırarak döşeyin. Tekrar üzerine bolca ceviz ya da fındık serpin. Diğer kadayıfları aynı şekilde bastırarak iç harcın üzerine döşeyin. Fırınınızı önceden 200 derecede ısıtarak ısınan fırına hazırladığınız kadayıfı sürün. Tatlının her iki tarafını eşit şekilde pişirdikten sonra tatlıyı fırından alın. Fırından aldığınız sıcak kadayıfın üzerine soğumaya bıraktığınız şerbeti eşit şekilde dökün. Kadayıf tatlısını kare dilimlere keserek servis tabaklarına alın. Tekrar üzerini dondurma ya da ceviz ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Kadayıf Tatlısı Tarifi

Kadayıf Tatlısı İçin Gerekli Malzemeleri
  • 250 gram taze kadayıf
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1,5 su bardağı çekilmiş ceviz
Şerbeti için
  • 4 su bardağı su
  • 4 su bardağı toz şeker
Kadayıf Tatlısı Nasıl Yapılır?

Taze kadayıf el ile ufak ufak parçalara ayrılır. Oda sıcaklığında eritilen tereyağı parçalanan kadayıfa eklenerek iyice yedirilir. Kadayıftan ufak bir parça alınarak avuç içinde incecik açılır. Açılan kadayıfa çekilmiş ceviz içi eklenerek çok sıkı olmayacak şekilde sarılır. Tüm kadayıf bitene kadar aynı işlem tekrarlanır. Hazırlanan kadayıflar yağlanmış fırın kabına dizilir. Fırın 200 derecede ısıtılarak kadayıf fırına verilir. Kadayıfın alt ve üstü kızarana kadar pişirilir.

Toz şeker ve su uygun bir tencerede yaklaşık 15 dakika kaynatılarak ocaktan alınır. Şerbet ve pişen kadayıf ılıdıktan sonra şerbet bir kepçe yardımıyla kadayıfın üzerine dökülür. Pişen kadayıf tatlısı servis tabağına alınarak yanında toz fıstık ve dondurma ile servis yapılır.

Afiyet olsun.

Kadayıf Nasıl Yapılır Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kremalı Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Dolması Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Dolması Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Tatlısı Kaç Kalori?

Kadayıf Tatlısı Kaç Kalori?

Yufkalı Kadayıf Dolması

Yufkalı Kadayıf Dolması

Cevizli Tel Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Tel Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fincan Kadayıf Tatlısı

Fincan Kadayıf Tatlısı

Güncel

Yassı Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Yassı Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Kurabiyesi Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Kurabiyesi Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Kadayıfı Hamuru Nasıl Yapılır?

Ekmek Kadayıfı Hamuru Nasıl Yapılır?

Pudingli Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Pudingli Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Burma Kadayıf Nasıl Yapılır?

Burma Kadayıf Nasıl Yapılır?

Erzurum Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Erzurum Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Kaç Kalori?

Kadayıf Kaç Kalori?

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6