Yufkalı Kadayif Sarma Türk mutfağında şerbetli tatlıların yeri oldukça özeldir. Az zahmetle ve kısa sürede hazırlayabileceğiniz, çıtır çıtır lezzetteki bu muhteşem tatlı, Osmanlı saraylarının en güzel tatlılarından bir tanesidir. Sizler de aşağıda vereceğimiz tarif ile bu nefis saray tatlısını evinizde hazırlayabilirsiniz. Kolay gelsin. Yufkalı Kadayif Sarma Malzemeler
Şerbet İçin Malzemeler
Yufkalı Kadayif Sarma Nasıl Yapılır? Tatlımızı yapmaya öncelikle şerbetini hazırlayarak başlıyoruz. Bunun için geniş bir tencerenin içerisine şekeri, suyu ve vanilyayı karıştırıp, kaynamak üzere ocağa alıyoruz. Kaynamaya yakın birkaç damla limon suyu ekliyoruz. Şerbetimiz tıpkı baklava şerbeti gibi koyu kıvamlı bir şerbet olacak, bu yüzden yaklaşık 20 dakika orta ateşte kaynatıyoruz. İlk olarak geniş bir kabın içerisinde çiğ kadayıfı, parmak uçlarımızla didikleyerek tel tel ayırıyoruz. Mutfak tezgâhının üzerine 5 adet baklava yufkasını yayıyoruz. Üzerine ince bir tabaka halinde kadayıf seriyoruz. Kadayıfın üzerine ceviz içi ve bir tutam tarçın serpiştirdikten sonra fazla sıkıştırmadan rulo şeklinde sarıyoruz. Daha sonra bu rulodan baş parmak kalınlığında parçalar keserek, yağlanmış fırın tepsisine iç kısmı yukarıda kalacak şekilde yerleştiriyoruz. Yağ tavasında tereyağı ile sıvı yağı, tereyağı köpürüp, tekrardan köpüğü sönünceye kadar kızartıyoruz. Daha sonra bu yağı bir tatlı kaşığı ile her bir sarmanın üzerine teker teker döküyoruz. Çok yağlı olmasını istemeyenler, çay kaşığı kullanabilirler. Diğer baklava yufkalarını da aynı şekilde hazırlayarak fırın tepsisini dolduruyoruz. Hazır olan kadayıf sarmasını önceden orta derecede ısıtılmış fırında pembeleşinceye kadar pişiriyoruz. Pişirilme süresi ne kadar uzun olursa, tatlının çıtırlığı da o kadar artar. Çıtır çıtır bir tatlı isterseniz, daha düşük ısıda pişirebilirsiniz. Tatlının şerbetini koyarken tatlının soğuk, şerbetin ise parmağınızı yakmayacak ısıda fakat çok da ılık olmaması gerekiyor. Bu şekilde şerbetini döktükten sonra, yaklaşık 3-4 saat sonra istenilen kıvama gelecektir. Afiyet olsun. |