Fıstıklı Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri
13 Temmuz 2024

Fıstıklı Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Fıstıklı Kadayif Tatlısı

Fıstıklı kadayıf tatlısı, Gaziantep yöresine ait gibi görünse de Türkiye'nin birçok bölgesinde yapılan ve bayram sofralarının vazgeçilmezi olan bir tatlıdır. Bu lezzetli tatlı, yüksek kalori ve besin değeri ile dikkat çeker. Yaklaşık olarak bir porsiyon (120 gram) fıstıklı kadayıf, 292 kalori (Kcal) içermektedir.

Fıstıklı Kadayif Tatlısı Malzemeleri (8 kişilik)

  • 500 gram tel kadayıf
  • 250 gram tuzsuz tereyağı (isteğe göre margarin de kullanılabilir)
  • 4 su bardağı toz şeker
  • 4 su bardağı su
  • 3-4 damla limon suyu
  • 250 gram ince çekilmiş Antep fıstığı

Fıstıklı Kadayif Tatlısı Nasıl Yapılır?

Şeker ve suyu derin bir tencerenin içine koyup kaynamaya başlayıncaya kadar yüksek ateşte kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte yaklaşık 5-6 dakika kaynatın. İçerisine limon suyunu ekleyip birkaç dakika daha kaynatın ve sonra ocaktan alıp soğumaya bırakın.

Kadayıfları derin bir kabın içine alın ve elinizle tel tel ayırıp küçük parçalar haline getirin. Daha sonra eritilmiş ve ılıtılmış tereyağını ekleyin ve tereyağı ile kadayıfları derin bir kabın içinde iyice harmanlayın. Kadayıflar tereyağı ile buluştuktan sonra ikiye ayırın.

Fırın tepsisini yağlayın. Tepsinin içine ilk yarısını boşluk kalmayacak şekilde yayın ve üzerini iyice bastırın. Bunun için kase tabanını kullanabilirsiniz. İyice bastırırsanız dilimleriniz kalıp şeklinde çıkar. Daha sonra üzerine eşit olacak şekilde ince çekilmiş Antep fıstığını yayın. Kadayıfların diğer yarısını da üzerine yerleştirin. Yine kase tabanını kullanarak boşluk kalmayacak şekilde iyice bastırın.

Önceden ısıtılmış olan 170 derecelik fırında iyice kızarıncaya kadar pişirin. Fırında kızarmış olan fıstıklı kadayıf tatlısını 5-10 dakika dinlendirin. Fıstıklı kadayıf tatlısı ılığa yakın hale geldikten sonra üzerine eşit miktarda daha önceden soğutulmuş olan şerbeti dökün. Fıstıklı kadayıf tatlısının şerbetini iyi çekebilmesi ve daha lezzetli olması için tatlının bir gün dinlenmesi gerekir.

Dinlendikten sonra istediğiniz şekilde sunum yapabilirsiniz.

Afiyet Olsun.

Ekstra Bilgiler

Fıstıklı kadayıf tatlısı, Türk mutfağının en özel tatlılarından biridir. Antep fıstığı kullanımı tatlıya benzersiz bir aroma ve lezzet katar. Ayrıca, tatlıyı daha hafif yapmak için margarin yerine tereyağı kullanmak daha sağlıklı bir alternatif olabilir. Şerbetin kıvamı ve tatlının şerbeti çekme süresi, tatlıyı mükemmel hale getiren önemli faktörlerdir.

Besin değeri yüksek olan bu tatlı, özellikle enerji ihtiyacı olan kişiler için uygun bir tatlıdır. Ancak, kalori değeri yüksek olduğu için ölçülü tüketilmesi önerilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

zülo

18 Nisan 2024 Perşembe

yaşkadayıftan mı yoksa kuru kadayıftan mı yapılıyor acaba?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Zülo, genellikle tel kadayıf tatlısı kuru kadayıftan yapılır. Ama yaş kadayıf kullanarak da farklı tatlılar yapılabilir. Hangisini tercih ettiğinize bağlı.

2. Cevap
cevap

Rical

Merhaba bu tatlı türünü yapabilmek için kadayıfı kuru şekilde yapmanız gerekmektedir. Yaş kadayıftan yapılan tatlı türü daha yumuşak olacağı için istediğiniz lezzeti olmanız oldukça zor olur. Ancak bu tür durumlar damak tadı ile alakalı olduğu için tamamen size kalmış durumlardır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Top Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Top Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Tandır Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Tandır Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tepside Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Tepside Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pekmezli Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Pekmezli Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri