Çiğ Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri
20 Haziran 2024

Çiğ Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Çiğ Kadayif

Çiğ kadayıf, kadayıf su, süt ve undan oluşan bir hamurdan elde edilir ve ülkemizde genellikle tatlı yapımında kullanılır. Öncelikle kadayıf hamuru nasıl yapılır tarifini verelim daha sonra çok beğenilerek tüketilen çiğ kadayıf tatlısı nasıl yapılır, bir bakalım. Kadayıf büyük tatlı fabrikalarında (üretim alanlarında), kadayıf için özel olarak yapılmış araç gereçlerle yapılır. Bunlar; hamur yapmak için büyük büyük tencereler, hamur karıştırmak için karıştırıcılar, hamurun tel olmasına yardımcı olacak süzgeç tarzı araçlardır. Fakat biz kendi ev ortamımızda en az maliyetle nasıl leziz bir kadayıf yaparız, işte tarifi.

Çiğ Kadayıf Hamuru İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 kilo kadar un
  • 1 su bardağı süt
  • 4 su bardağı su

Çiğ Kadayıf Hamuru Nasıl Yapılır?

Öncelikle un derin bir kaba alınır ve ortası açılır. Açtığımız bu kısma yavaş yavaş su ve süt eklenir. Kesinlikle ama kesinlikle yoğurmadan el ile harmanlanır. İyice birbirine yedirilir. Daha sonra bir kevgir hamura daldırıp çıkararak harmanlanır. Hızlı hızlı bu harekete devam edilir. En az yirmi otuz dakika boyunca bu işlem yapılmaya devam eder. Amaç hamurun pürüzsüz akışkan bir hale gelmesidir. Böylelikle hamur daha iyi harmanlanır ve daha iyi bir kıvam ile daha iyi kadayıf elde edilecektir. Hamur bu şekilde hazırlandıktan sonra, saç ocağa alınır ve iyice ısıtılır. Saç iyice ısındıktan sonra kevgir yardımıyla hamur saçın üzerine gezdirilir. Bu işlem birkaç cm aralıklı şekilde yapılır ki topaklanma, yapışma gibi durumlar meydana gelmesin. Hamur saça döküldükten kısa süre sonra alınmalıdır. Çünkü yumuşak bir kıvam elde etmemiz gerekiyor. Çiğ kadayıfımızın hazırlanışı tamamlandığına göre gelelim leziz mi leziz tadına doyum olmayan çiğ kadayıf tatlımıza.

Çiğ Kadayıf Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler

  • Yarım kg tel kadayıf
  • 125 gr tereyağı ya da margarin
  • Bir bardak ceviz, fındık veya fıstık

Çiğ Kadayıf Tatlısının Şerbeti İçin Gerekli Malzemeler

  • 500 gr su
  • 500 gr şeker
  • 5-6 damla limon

Çiğ Kadayıf Tatlısı Nasıl Yapılır?

Tatlımıza şerbetini yapmakla başlıyoruz, soğuk şerbeti sıcak tatlının üzerine dökeceğiz. Tam zıttı da olabilir yani sıcak şerbet soğuk tatlı üzerine. Şerbet yapımı için suyu ve şekeri tencereye alıp karıştırıyoruz, ocağı yakıp ocağın üzerine tenceremizi koyuyoruz, karıştırarak kaynamasını bekliyoruz ve yaklaşık yirmi dakika kaynatıyoruz. Şerbetin şekerlenmemesi için beş altı damla limon sıkıyoruz ve şerbetin altını kapatıp bir kenara alıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Kadayıfın yapımına başlıyoruz. Çiğ olarak aldığımız kadayıfları elimizle iyice ufalıyoruz. Daha sonra fırın tepsisini tereyağı ya da margarinle iyice yağlıyoruz kalan yağı eritip ufaladığımız çiğ kadayıfın üzerine döküyoruz ve kadayıfa iyice yediriyoruz. Ufalanmış kadayıfın yarısını tepsiye seriyoruz ve iyice bastırıyoruz. Mümkünse sert bir cisimle vurarak sıkılaşmasını sağlıyoruz. Üzerine ceviz, fındık veya fıstık döküyoruz. İç malzemesi ne kadar bol olursa o kadar lezzetli olur. Daha sonra kalan kadayıfı üzerine serip bastırıyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derecedeki fırına sürüyoruz ve üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Tam kızardıktan sonra diğer tarafını çeviriyoruz ve bu tarafta kızarıncaya dek bekliyoruz. Kızartma işlemi tamamlandıktan sonra soğuk şerbeti sıcak tatlımıza döküyoruz. Dilimleme işlemini yaptıktan sonra üzerini fındık, fıstık veya cevizle süslüyoruz. Yanına dondurma veya kaymak koyarak sunabiliriz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Antep Fıstıklı Kadayıf

Antep Fıstıklı Kadayıf

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kadayıf Dolması Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Dolması Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Nasıl Yapılır?

Kadayıf Nasıl Yapılır?

Muhallebili Tel Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Muhallebili Tel Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Muhallebi Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Muhallebi Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Kadayıf Sarması

Cevizli Kadayıf Sarması

Güncel

Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sakızlı Muhallebili Kadayıf

Sakızlı Muhallebili Kadayıf

Güncel

Pekmezli Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Pekmezli Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Ekmek Kadayıfı

Yalancı Ekmek Kadayıfı

Cevizli Tel Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Tel Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Kadayıfı Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Kadayıfı Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Kadayıfı Nasıl Yapılır?

Ekmek Kadayıfı Nasıl Yapılır?

Kıtır Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Kıtır Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Çiğ Kadayıf Nasıl Yapılır?

Çiğ Kadayıf Nasıl Yapılır?

Sütlü Ekmek Kadayıfı Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Ekmek Kadayıfı Tarifi ve Malzemeleri

Yufkalı Kadayıf Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Yufkalı Kadayıf Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Baklava Yufkasından Kadayıf Sarma

Baklava Yufkasından Kadayıf Sarma

Kadayıf Tatlı Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Tatlı Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Fincan Kadayıf Tatlısı

Fincan Kadayıf Tatlısı

Fırında Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Kadayıfı Kaç Kalori?

Ekmek Kadayıfı Kaç Kalori?

Sütlü Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Tel Kadayıf Muhallebi Tarifi ve Malzemeleri

Tel Kadayıf Muhallebi Tarifi ve Malzemeleri

Fıstıklı Tel Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Fıstıklı Tel Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Vişneli Ekmek Kadayıfı Tarifi ve Malzemeleri

Vişneli Ekmek Kadayıfı Tarifi ve Malzemeleri

Tandır Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Tandır Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Tel Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Tel Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

kadayif.html

kadayif.html