Kadayıf Burma Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Kadayıf Burma Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf burma, ülkemizde genellikle Diyarbakır'la özdeşleşen bu kadayıf türü, gerçekte Bingöl iline aittir. Bingöl'de yaşamış olan Ermeni asıllı biri tarafından 1900 yılların başlarında ortaya çıkartılmıştır. Burma kadayıfın lezzeti hakikaten diğer tatlılara göre daha farklı ve daha güzeldir. Burma kadayıf Türkiye dışında da birçok ülkede satışı yapılmaktadır. Amerika Birleşik Devletlerinde Macaristan'da hatta Almayanda görülmektedir. Ülkemiz için büyük bir ekonomik değer oluşturmaktadır. Ülke içinde de hemen her şehrinde burma kadayıf yapılıp satılmaktadır. Kadayıf burma ustalarının önceleri çok olduğu bilinmektedir. Çünkü insan gücünün yerini artık makineler almamıştır. Şimdilerde kadayıf burma yapacak eleman sayısı azalınca ustalarda, yeni nesil ustaları yetiştirmekte zorlanmaktadır.

Kadayıf burma için kullanılacak malzemeler
  • 250 gram Antep fıstığı içi ya da ceviz içi,
  • 250 gram tereyağı
  • 500 gram taze kadayıf,
  • 3 su bardağı toz şeker,
  • 3,5 su bardağı su,
  • 6-7 damla limon suyu,
Kadayıf burma nasıl yapılır?

Bir kap içinde şeker su ile kaynatılır. Kaynama işlemi bitiminde limon suyu ilâvesiyle iki dakika daha kaynatma işleminden sonra ocaktan indirip soğumaya bırakınız. Tereyağı bir kap içerisinde eritilir. Bir tutam kadayıf alınarak kopartılır ve tereyağına batırılıp çıkartıldıktan sonra, altı görünmeyecek sıklıkta düz bir yere serilir. Uzunlamasına yayılan kadayıfın ortasına yine uzunlamasına ceviz veya Antep fıstığı konur, iki elin parmaklarıyla burma şeklinde bükülür, içler ortada kalacak biçimde toplanıp bir fırın tepsiye ortadan başlamak üzere dolanarak dizilir. Daha sonraki bükülen kadayıf da ilk dolanan kadayıfın bitiminden başlamak üzere tepsiye itinalı bir şekilde yerleştirilir. Böylece ortadan kenara kadar tepsi sıkıca doldurulur. Tepsi fırına sürülür. Kadayıf burma hafif kızarınca fırından çıkartılır. Aynı büyüklükte diğer tepsi üstüne kapatılıp ters yüz edilir, böylece alt taraf üste gelmiş olur. Tekrar fırına sürülür. Kadayıf iyice pembeleşinceye kadar fırında tutulur ve çıkarılır. Önceden hazırlanan ılıktan biraz sıcak şerbet, kadayıfın üzerine homojen biçimde dökülüp, tepsinin üzeri kapatılarak şerbetin çekmesi beklenir.

Kadayıf Burma Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Popüler İçerikler

Editörün Seçtiği

kadayif.html

kadayif.html

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Cevizli Tel Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Tel Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Kaç Kalori?

Kadayıf Kaç Kalori?

Çiğ Kadayıf Nasıl Pişirilir?

Çiğ Kadayıf Nasıl Pişirilir?

Sarma Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Kadayıfı Hamuru Nasıl Yapılır?

Ekmek Kadayıfı Hamuru Nasıl Yapılır?

Güncel

Kadayıf Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kaymaklı Ekmek Kadayıfı

Kaymaklı Ekmek Kadayıfı

Güncel

Kadayıf Burma Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Burma Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Şerbeti Nasıl Hazırlanır?

Kadayıf Şerbeti Nasıl Hazırlanır?

Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Krem Şantili Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Krem Şantili Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Fincan Kadayıf Tatlısı

Fincan Kadayıf Tatlısı

Ekmek Kadayıfı Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Kadayıfı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Dondurmalı Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Dondurmalı Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Muhallebili Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Muhallebili Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Tatlısı Kaç Kalori?

Kadayıf Tatlısı Kaç Kalori?

Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6