Kadayıf Burma Tarifi ve Malzemeleri
07 Temmuz 2024

Kadayıf Burma Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Burma'nın Tarihçesi

Kadayıf burma, ülkemizde genellikle Diyarbakır'la özdeşleşen bu kadayıf türü, aslında Bingöl iline aittir. Bingöl'de yaşamış olan Ermeni asıllı biri tarafından 1900'lü yılların başlarında ortaya çıkarılmıştır. Kadayıf burma'nın lezzeti diğer tatlılara göre oldukça farklı ve güzeldir.

Bu tatlı, Türkiye dışında da birçok ülkede satılmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri, Macaristan ve Almanya'da dahi bulunmaktadır. Ülkemiz için büyük bir ekonomik değer oluşturmakta ve Türkiye'nin hemen her şehrinde yapılıp satılmaktadır. Ancak, eskiye göre kadayıf burma ustalarının sayısı azalmış ve yeni nesil ustaların yetiştirilmesi zorlaşmıştır.

Kadayıf Burma İçin Kullanılacak Malzemeler

  • 250 gram Antep fıstığı içi ya da ceviz içi
  • 250 gram tereyağı
  • 500 gram taze kadayıf
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 3,5 su bardağı su
  • 6-7 damla limon suyu

Kadayıf Burma Nasıl Yapılır?

Bir kap içerisinde şeker su ile kaynatılır. Kaynama işlemi bitiminde limon suyu ilavesi ile iki dakika daha kaynatıldıktan sonra ocaktan alınarak soğumaya bırakılır. Tereyağı bir kap içerisinde eritilir. Bir tutam kadayıf alınarak kopartılır ve tereyağına batırılıp çıkarıldıktan sonra, altı görünmeyecek şekilde düz bir yere serilir.

Uzunlamasına yayılan kadayıfın ortasına yine uzunlamasına ceviz veya Antep fıstığı konur, iki elin parmakları ile burma şeklinde bükülür ve içler ortada kalacak şekilde toplanıp bir fırın tepsisine ortadan başlayarak dizilir. Daha sonraki bükülen kadayıf da ilk dolanan kadayıfın bitiminden başlayarak tepsiye özenle yerleştirilir. Böylece ortadan kenara kadar tepsi sıkıca doldurulur. Tepsi fırına sürülür. Kadayıf burma hafif kızarınca fırından çıkarılır. Aynı büyüklükte diğer bir tepsi üstüne kapatılarak ters yüz edilir, böylece alt taraf üste gelmiş olur.

Tekrar fırına sürülür ve kadayıf iyice pembeleşinceye kadar fırında tutulur ve çıkarılır. Önceden hazırlanan ılık şerbet, kadayıfın üzerine homojen şekilde dökülüp, tepsinin üzeri kapatılarak şerbetin çekmesi beklenir.

Ekstra Bilgiler

Kadayıf burma, sadece tatlı bir lezzet sunmakla kalmaz, aynı zamanda Türk kültürü ve tarihinin önemli bir parçasını da oluşturur. Bu tatlı, özel günlerde ve bayramlarda sıklıkla tercih edilen bir tatlıdır. Ayrıca, kadayıf burma yapımında kullanılan malzemelerin kalitesi, tatlının lezzetini doğrudan etkiler. Taze ve kaliteli malzemeler kullanarak en iyi sonuca ulaşabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Çiğ Kadayıf Nasıl Yapılır?

Çiğ Kadayıf Nasıl Yapılır?

Kadayıf Nasıl Yapılır?

Kadayıf Nasıl Yapılır?

İlginizi Çekebilir

kadayif.html

kadayif.html

Haber Bülteni

Güncel

Sütlü Ekmek Kadayıfı Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Ekmek Kadayıfı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kadayıf Sütlü Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Sütlü Tatlı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kremalı Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri