Kim sevmez ki çıtır çıtır bir baklavayı? Ancak baklava yufkası açmak, sanıldığı kadar kolay bir iş değildir. Maharet ve püf noktalarını bilmek gerektirir. Günümüz koşullarında ve yoğunluğunda pek çoğumuzun buna ayıracak vakti ne yazık ki yoktur. Neyse ki artık baklava yufkası ile yapabileceğimiz tarifler oldukça fazladır ve en güzeli de hazır baklava yufkalarını pek çok marketten, bakkaldan ve yufkacılardan kolaylıkla temin edebiliyoruz. Standart olan paketlerde ise aşağı yukarı 45 adet baklavalık yufka çıkmaktadır. Yapmamız gereken ise sadece tarifi uygulamak oluyor. Baklava yufkasından kadayıf sarmayı daha önce denemediyseniz acil olarak denemenizi tavsiye ederim. Görüntüsü ile göze, lezzeti ile damağa hitap edebilecek hem akşam yemekleri sonrası hem de 5 çaylarınızda rahatlıkla ikram edebileceğiniz ve tam not alabileceğiniz bir tarif. Malzemeler
Şerbet İçin Malzemeler
Yapılış Aşamaları 1. Şerbetin Hazırlanması Öncelikle şerbetimizi hazırlayarak başlayalım. Toz şeker ve suyu bir tencereye alarak kaynatalım. Kaynama aşamasına geldikten sonra limon suyunu ekleyerek kısık ateşte şerbet kıvamı alana kadar kaynatmaya devam edelim. Ocağın altını kapatıp bir kenara alalım. 2. Kadayıfın Hazırlanması Çiğ kadayıfları derin dondurucuda daha önceden 2 saat kadar bekletirsek parçalama işlemi çok daha kolay olacaktır. Bir kesme tahtası üzerinde çiğ kadayıfları minik minik doğrayalım. 3. Yufkanın Hazırlanması Eğer bir masa kullanarak tarifi yapıyor isek, masanın aldığı kadar baklavalık yufkaları serelim. Yalnız baklavalık yufka çok hassas olduğundan hemen kuruma yapar; bu yüzden elimizi çabuk tutarak yapmalıyız. Eğer kurursa sertleşme yapar ve istediğimiz şekilde rulo yapmamıza imkân vermez. 4. Kadayıf Sarma Serdiğimiz baklavalık yufkayı bir fırça yardımı ile tereyağıyla yağlayalım ve üzerine kıydığımız çiğ kadayıflardan ve dişe gelecek şekilde rondodan geçirilmiş fındık içinden koyarak rulo şeklinde saralım. Bu aşamada ruloların çok sıkı olmamasına dikkat edelim. Gevşek sarmak hem pişmesi açısından hem de şerbeti çekmesi için daha iyi olacaktır. 5. Fırına Verme Tereyağı ile yağladığımız tepsiye yapmış olduğumuz ruloları 2'şer parmak kalınlığında keserek güzelce dizelim. Bütün baklavalık yufkalar ve iç malzememiz bitene kadar devam edelim. 6. Pişirme Mutlaka önceden ısıtılmış 160 derecelik fırında kızarana kadar pişirelim. Bir püf noktası olarak, eğer çıtır çıtır bir tatlı olmasını isterseniz fırından çıkan tatlı soğuduktan sonra şerbeti ılık bir halde dökebilirsiniz. Ama yumuşak olsun isterseniz sıcak tatlıya soğuk şerbet dökebilirsiniz. Dinlendirdikten sonra baklava yufkasından kadayıf sarma tatlısı servise hazır. Sonuç Baklava yufkasından kadayıf sarma tarifi, hem görsel estetik hem de lezzet açısından mükemmel bir seçenektir. Bu tarif, özellikle yoğun çalışanlar için pratik bir çözüm sunar ve misafirlerinize sunabileceğiniz benzersiz bir tatlıdır. |