Fırında Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri
21 Haziran 2024

Fırında Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Toplum olarak tatlılara düşkün ve çok çeşitli mutfağıyla göz dolduran bir tatlı kültürümüz vardır. Bunlardan biri de kadayıf tatlısıdır. Kadayıf, tel tel olan ve undan yapılan bir hamur çeşididir. Kadayıf sözcüğü Arapça kökenli olup, "kadife" sözcüğünün çoğuludur. Tel kadayıflar genellikle yarı pişmiş ve yumuşak vaziyette satılan bir hamurdur. Birçok çeşidi bulunan kadayıfın tel, yassı ve ekmek kadayıfı çeşitleri vardır. Hem lezzetli hem de farklı olan fırında kadayıf sarmasının tarifini vermemizin en önemli nedenlerinden biri kolay yapılışıdır. Özellikle özel günlerinizde değerli misafirlerinize ve ailenize yapabileceğiniz bu tatlının malzemelerini ve yapılışını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Fırında Kadayıf Sarması Malzemeleri

  • 500 gram tel kadayıf
  • Gerektiği kadar ceviz içi
  • Bir paket margarin
Şerbeti İçin

  • Yarım adet limon suyu
  • Dört su bardağı toz şeker
  • Dört su bardağı su
Fırında Kadayıf Sarması Nasıl Yapılır?

Tatlımıza başlamadan önce ilk yapılacak iş şerbetinin hazırlanmasıdır. O nedenle de derin bir tencere içerisine belirtilen miktarlarda su, toz şeker ve limon suyu ilave edilerek kaynayana kadar normal ateşte pişirilir. Bu arada bir tahta kaşık ile de sürekli karıştırılmalıdır ki içerisindeki şeker tamamen eriyip su ile karışabilsin. Şerbet kaynadıktan sonra ortalama olarak on dakika daha ocakta bekletildikten sonra ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.

Daha sonrasında tel kadayıf paketi alınarak geniş ve düz bir tezgâha sergi şeklinde açılır. Dairesel bir şekilde serilen tel kadayıfların içerisine istediğiniz kadar ceviz içi yerleştirilerek serpiştirildikten sonra, kadayıflar sarma gibi sarılarak toparlanır. Bütün kadayıflar bu şekilde hazırlanarak işlem tekrar edilir. Bu arada iyi bir pişirme olabilmesi için kadayıf sarmaları el parmağı boyutundan biraz büyük ölçülerde yapılmalıdır.

Hepsi bittikten sonra bir tava içerisinde margarin eritilerek fırın tepsisine dizilen sarma kadayıfların üzerine dökülür. En son olarak hazırladığımız fırında kadayıf sarma tepsisi önceden 180 derecede ısıtılmış fırın içerisine yerleştirilerek üzeri kızarana kadar pişirilir. Ara ara kontrol ederek pişme durumunu anlayabilirsiniz. Pişen kadayıflar fırından alınarak sıcak halde soğuk şerbet üzerinde gezdirilerek her birinin üzerine dökülür. Belirli bir süre dinlendirilerek şerbeti çekmesi sağlanan fırında kadayıf sarması hazır ve servis edilebilir hale gelir.

Unutmayın, tatlı türlerinde mutlaka ya şerbet ya da hamur soğuk olmalıdır. Genellikle şerbet soğuk, hamur sıcak işlem yapılır.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Suzan

15 Nisan 2024 Pazartesi

Merhaba, daha önce kadayıf yapmadım ama komşum sürekli yapıyor. Ben de yapmaya karar verdim. tarifinizi bire bir uygulayarak bu kadayıfı akşama hazırlamam gerek. Ancak şekerini soğuk bir şekilde mi yoksa soğukken mi dökmemi tavsiye edersiniz?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Suzan hanım,

Kadayıf yaparken şerbetin sıcak mı soğuk mu dökülmesi gerektiği önemli bir detay. Genellikle sıcak kadayıfa soğuk şerbet dökülmesi tavsiye edilir. Bu şekilde kadayıfınız çıtır çıtır olur ve şerbeti daha iyi çeker. Şerbetinizi önceden hazırlayıp soğutmayı unutmayın. Kolay gelsin!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Cevizli Kadayıf Sarması

Cevizli Kadayıf Sarması

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yaş Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Yaş Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Burma Kadayıf Nasıl Yapılır?

Burma Kadayıf Nasıl Yapılır?

Kadayıf Dolması Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Dolması Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kadayıf Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Dolma Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

kadayif.html

kadayif.html

Kadayıf Kurabiyesi Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Kurabiyesi Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Fincan Kadayıf Tatlısı

Fincan Kadayıf Tatlısı

Fındıklı Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Fındıklı Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Tatlısı Kaç Kalori?

Kadayıf Tatlısı Kaç Kalori?

Kadayıf Şerbeti Nasıl Hazırlanır?

Kadayıf Şerbeti Nasıl Hazırlanır?

Ekmek Kadayıfı Hamuru Nasıl Yapılır?

Ekmek Kadayıfı Hamuru Nasıl Yapılır?

Kadayıf Kaç Kalori?

Kadayıf Kaç Kalori?

Çıtır Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Muhallebili Tel Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Muhallebili Tel Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Tel Kadayıf Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Tel Kadayıf Böreği Tarifi ve Malzemeleri