Çıtır Kadayif Kadayif tatlısı, çeşitlilik yönünden oldukça zengin bir tatlıdır. Farklı şekillerde hazırlanarak mükemmel bir ziyafet şöleni yaşanabilir. Kadayif ile hazırlanan tatlılardan biri de çıtır kadayıftır. Çıtır kadayıf, kadayıf tatlıları arasında en çok tercih edilenlerden biridir. Siz de muhteşem bir tatlı hazırlamak ya da tatlı krizinizi bastırmak istiyorsanız, işte size mükemmel bir tarif. Çıtır Kadayif İçin Gerekli Malzemeler
Çıtır Kadayif Şerbeti İçin
Çıtır Kadayif Nasıl Yapılır? Çıtır kadayıfın şerbeti için toz şeker ve su küçük bir tencereye alınarak ocakta karıştırılır. Şeker eriyene kadar tahta kaşık yardımı ile karıştırılır. Şerbet yaklaşık 8 dakika kadar kaynadıktan sonra üzerine limon suyu eklenir. Limon suyu ile birkaç dakika daha kaynatılarak şerbet ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. Taze kadayıf iyice didiklenerek tel tel açılır. 1 kahve fincanı sıvı yağ didiklenen kadayıfın üzerine dökülerek elle harmanlanır. Fırın kabı margarin ile bolca yağlanır. Yağlanan tepsinin üzerine pekmez dökülerek bir fırça yardımı ile tepsinin her tarafına eşit sürülür. Yağ ile harmanlanan kadayıfın yarısı tepsiye döşenir. Kadayıfların üzerine elle ya da başka ağır bir cisimle baskı yapılarak kadayıflar sıkıştırılır. Ara kata bolca ceviz içi serpiştirilerek kalan kadayıflar cevizin üzerine ilk kat gibi sıkıştırılarak döşenir. Kadayıf tepside 1 saat kadar bu şekilde bekletilerek dinlendirilir. Fırın 180 derecede ısıtılarak dinlenen kadayıf sıcak fırına verilir. Kadayıfın altı ve üstü kızarana kadar pişirilir. Pişen kadayıf fırından alınarak oda sıcaklığında ılımaya bırakılır. Soğuk şerbet soğuyan kadayıfın üzerine dökülür. Tepsi başka bir tepsi ile kapatılarak yarım saat kadar şerbetini çekmesi beklenir. Bekleme süresi tamamlanınca çıtır kadayıf servis için hazır olacaktır. Üzeri arzuya göre dondurma, ceviz ya da toz fıstık ile süslenerek servis yapılabilir. Afiyet olsun. |