Kuru Kadayıf Tatlısı Kuru kadayıf tatlısı, Türk mutfağının geleneksel ve vazgeçilmez tatlılarından biridir. Hazırlanması son derece kolay olan bu tatlının en önemli unsuru, şerbetin doğru ayarlanmasıdır. Şerbetin miktarı fazla olursa tatlı yumuşak, az olursa kuru olur. Aslında makbul olanı, tam orta kıvamda şerbetlenmiş olanıdır. İstediğiniz lezzeti yakalayabilmek için kadayıfa yeteri kadar yağ ve şeker ilave etmelisiniz. Diğer tatlı türlerine göre bu ölçüyü biraz daha fazla tutmanız tavsiye edilir. Çünkü kadayıf hem şekeri hem de yağı kaldıran bir tatlıdır. Tatlının lezzetinin daha hafif olmasını isterseniz, şerbetlemeden önce üzerine 1 su bardağı süt gezdirmenizi öneririz. Ancak daha tatlı sevenler bunu dikkate almasınlar. Kuru kadayıf tatlısı, herkesin severek tüketeceği tatlılardan biridir. Şimdi, birlikte tatlımızı hazırlamaya başlayalım. Gerekli Malzemeler
Şerbet Malzemeleri
Kuru Kadayıf Tatlısı Nasıl Yapılır? Geniş bir tepsinin içine tel kadayıfları didikleyerek yerleştirin. Eğer birbirine yapışık olanlar varsa bunları da ayırın. Bunların üzerine zeytinyağını ve eritilmiş tereyağını gezdirin. Tel kadayıfların hepsi yağı alsın. Şimdi yağladığınız ve didiklediğiniz tel kadayıfların yarısını tatlıyı pişireceğiniz tepsiye yerleştirin. Bunun üzerine iç cevizleri eşit şekilde yayın. Üzerine kalan diğer yağlanmış kadayıfları serin. En son elinizle kadayıfları bastırarak düzeltin. Bu arada fırınınızı 200 dereceye ayarlayarak ısıtın. Tepsiyi fırına koyarak alt üst her iki tarafını güzelce kızartın. Bu arada tatlının şerbetini hazırlayabiliriz. Tencerenin içine toz şeker ve suyu koyun. İçine bir çimdik tuz da ilave edin. Bunu orta ateşin üzerinde şerbet kıvamını alana kadar pişirin. Ocaktan almadan önce şekerlenmemesi için limon suyunu ilave edin ve ateşten indirin. Bu arada fırında pişen kadayıf dışarıda ılınmıştır. Şerbeti sıcak olarak kadayıfın üzerine dökün. Gerekirse kadayıfı ters düz edin ki şerbeti iyice çeksin. Kuru kadayıf tatlısı bu şekilde daha iyi olur. Kadayıfı çevirmek için aynı boyda tepsiyi üzerine kapatarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Bir süre dinlenen tatlıyı dilimleyerek servis tabaklarına alın. Üzerine toz Antep fıstığı serpin. Artık kuru kadayıf tatlısını sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. Ekstra Bilgiler Kuru kadayıf tatlısını daha farklı ve zengin bir lezzetle sunmak isterseniz, içerisine küçük doğranmış kuru meyveler ya da fındık gibi farklı kuruyemişler ekleyebilirsiniz. Ayrıca, tatlıyı servis ederken yanında bir top dondurma veya kaymakla sunarak daha da lezzetli hale getirebilirsiniz. Şerbetin kıvamını doğru ayarlamak için şeker ve su oranını dikkatlice ölçmek önemlidir. Şerbeti hazırlarken limon suyu eklemek, şerbetin şekerlenmesini önler ve daha akışkan bir kıvam elde etmenizi sağlar. Afiyet olsun. |
TÜLAY
24 Mayıs 2024 CumaVerdiğiniz ölçüleri birebir uyguladım ama olmadı şerbet yetersiz geldi deneyecekler başka bir tarife bakmanızı öneririm.
Cevap yazAdmin
24 Mayıs 2024 CumaTülay Hanım,
Öncelikle geri bildiriminiz için teşekkür ederim. Üzülerek duydum ki tarif benim beklentilerinizi karşılamadı. Şerbetin yetersiz gelmesi durumunda, bir dahaki sefere şerbet miktarını artırarak denemenizi tavsiye ederim. Ayrıca şerbetin kıvamını kontrol etmek de önemli. Belki de şerbeti biraz daha kaynatıp yoğunlaştırarak daha iyi sonuç alabilirsiniz. Her tarif her mutfağa ve damak tadına uymayabilir, bu yüzden farklı tarifleri denemek de güzel bir fikir olabilir. Umarım bir sonraki denemeniz daha başarılı olur. İyi şanslar!
Müren
24 Mayıs 2024 CumaKuru kadayıf tarifi bu şetbet akmasını mı bekliyordunuz acaba. Tam istediğim gibi oldu benim. Tarifiniz için teşekkürler. Bıkmıştım ya şerbeti akan yada hamur gibi olmuş kadayıflardan.
Soru Sor / Yorum Yap