Geçmişten bugüne sofralarımızın vazgeçilmez tatlarından biri olan kaymaklı ekmek kadayıfı, her damak tadına hitap etmesiyle birlikte sofralarda adeta görsel bir şölen sunmaktadır. Günümüzde hazır paketler halinde satın almak mümkün olsa da, bu lezzeti evde marifetli ellerimizle sevdiklerimize sunmak oldukça kolaydır. Kaymaklı Ekmek Kadayıfı Malzemeleri (4 Kişilik)
Şerbet Malzemeleri
Kaymaklı Ekmek Kadayıfı Nasıl Yapılır? Hazır paketteki ekmek kadayıfını geniş bir tepsiye alıp üzerine 5 su bardağı kaynamış suyu döküyoruz. Üzerini temiz bir bezle kapatıp beklemeye alıyoruz. Bu arada şerbeti hazırlamak üzere derin bir tencereye su, şeker ve limonu koyup kaynatmak üzere ocağa alıyoruz. Ekmek kadayıfı yeterli yumuşaklığa ulaştığında fazla suyunu döküyoruz ve temiz bir bezle suyun fazlasını alıyoruz. Kaynamış şerbeti yavaşça ıslak ekmeğin üzerine gezdirerek döküyoruz. Ekmek tepsisini ocağın üzerine alıp kısık ateşte tüm şerbetini çekmesini sağlıyoruz. Ekmeklerin renkleri koyulaşıncaya ve tüm şerbet çekilinceye kadar bu işlemi sürdürüyoruz. Kadayıf istediğimiz kıvama ulaştığında ocaktan alıp ortadan ikiye kesiyoruz. Bir yarısına bolca kaymak sürüyoruz. Diğer yarısını kaymaklı kısmın üzerine koyup en üste ezilmiş fıstıkları döküyoruz. Sıcak ya da soğuk olarak servis edilebilir. Afiyet olsun. |
Bilay
12 Temmuz 2024 CumaKaymaklı ekmek kadayıfını yaparken şerbeti ne kadar kaynatmamız gerekiyor? Şerbetin kıvamını nasıl ayarlayabiliriz?
Cevap yazAdmin
12 Temmuz 2024 CumaBilay, şerbeti hazırlarken şeker ve suyu birleştirip kaynamaya bıraktıktan sonra genellikle 10-15 dakika kaynatman yeterli olur. ŞÂerbetin kıvamını kontrol etmek için bir kaşığın ucuyla şerbetten alıp bir tabağa damlatabilirsin. Eğer damla dağılmadan kalıyorsa, şerbetin kıvamı olmuş demektir. Ayrıca şÂerbeti soğutmak için biraz bekleyip tekrar kontrol etmekte fayda var; soğuduğunda kıvamı biraz daha koyulaşacaktır. Afiyet olsun!