Tel Kadayıf Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri
27 Haziran 2024

Tel Kadayıf Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Tel Kadayıf ޞerbeti

Önümüzde Ramazan ayı var. Ramazan aylarının vazgeçilmez tatlarının başında gelen kadayıf tatlısı, bu yıl da hafifliği ile ağızları kamaştıracak gibi görünüyor. Ramazan demek, geleneklerle yaşanan bir ay demek değil mi? Geleneklerle konuşulan, geleneklerle beklenen sofralar, bu sofraları taçlandıran tatlı ve yiyecekler. Hatırlıyorum da babaannem, sabah herkesten önce kalkar ve "sabah yapılan aş daha tatlı olur oğlum" diyerek ağzımızı tatlandıran o güzel tel kadayıf tatlısını özenle hazırlardı. Akşam üzeri dinlenmek için uyuduğumuzda ise tel kadayıf şerbetinin kokusu ile uyanırdık.

Son yıllarda, çevremdekilerden duyduğum kadarıyla tel kadayıf şerbetinin ayarını tutturamama gibi yakınmalar duyuyorum. Aslında oldukça basit bir ölçüyle ve biraz da sevgi katınca babaannemin kadayıfı gibi olacak hepsi. İşin püf noktası şerbetin bire bir ölçülü olması ve çiğ kadayıfın tel tel açıldıktan sonra güzelce bıçak yardımıyla inceltilmesi ile mükemmel tel kadayıf tatlısı elde edebiliriz. Kadayıfın alındıktan hemen sonra şerbeti hazırlanıp sunuma hazırlanabileceği gibi, fırınladıktan sonra buzdolabı ortamında muhafaza edip hazırladığınız tel kadayıf şerbeti sayesinde istediğiniz zamanda yiyebilirsiniz.

Gerekli Malzemeler

  • 500 gram çiğ kadayıf,
  • 150 gram ceviz veya fıstık içi,
  • 1 su bardağı kadar erimiş ve 2 yemek kaşığı katı tereyağı,

Tel Kadayıf Şerbeti İçin

  • 500 ml su,
  • Çeyrek limon kabuğu,
  • 500 gram şeker

Tel Kadayıf Şerbeti Nasıl Yapılır?

Tel kadayıf şerbeti hazırlamak için bir tencereye suyu koyduktan sonra şekeri ekleyip karıştırın. Sonrasında kısık ateşte bir miktar limon suyu ve hazırlamış olduğunuz çeyrek limon kabuğunu da tencereye ilave edin ve karıştırarak kullanıma hazır hale gelmesini bekleyin. Tencereyi ocaktan alıp tel kadayıf şerbetini soğumaya bırakın.

Sonrasında ceviz içini bıçakla veya rondodan geçirerek iyice ufaltın. Kullanacağınız tepsi veya borcamın tabanını tereyağıyla yağladıktan sonra, çiğ alınıp bıçakla küçültülmüş kadayıfın yarısını tepsiye dizin. Çiğ kadayıfı tepsiye dizerken tepsinin her yerinde homojen bir şekilde dağılmasına ve dizdikten sonra bir miktar bastırarak yerleşmesine özen gösterin. Tepsiye dizilen kadayıfın üzerine ceviz veya fıstık içini homojen bir şekilde serpiştirin. Kalan kadayıfı da eşit miktarlarda ve tereyağıyla harmanlanmış şekilde dizdikten sonra 200 derecede ısıtılmış olan fırına tepsiyi koyabilirsiniz. Kadayıfın ön yüzü kızardıktan sonra fırından alınan tepsiyi ters çevirip diğer yüzünün de kızarmasını sağlayın. Fırından tepsiyi aldıktan sonra 5 dakika kadar bekleyin ve önceden hazırlanmış soğuk tel kadayıf şerbetini tepsiye dökün. Kadayıf tatlısı şerbeti iyice çektikten sonra kadayıfı afiyetle yiyebilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Gül

16 Mayıs 2024 Perşembe

Bugün ilk kez buradaki tarife göre kadayıf yaptım. Kadayıf ilk kez kadayıf yapmış birisine göre beklediğimden çok güzel oldu. Ancak tatlıcıdan almış olduğum kadayıf kadar güzel olmadı. Sanki tatlıcı da aynı şekilde yapıyor kadayıfı acaba onlar kadayıfın içine bizim bilmediğimiz bir şeyler mi atıyor? Daha güzel nasıl yapabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba, tarifinizi beğendiğinize sevindim! Tatlıcılarda yapılan kadayıflar genellikle profesyonel ekipmanlarla ve bazen özel tekniklerle yapılıyor, bu da farklılık yaratabilir. Evde yaparken şunlara dikkat edebilirsiniz:
1. Kullandığınız malzemelerin taze ve kaliteli olması önemli.
2. Kadayıfınızı iyice kavurup altın sarısı rengini aldığında şerbeti eklemelisiniz.
3. ޞerbetinizin kıvamına dikkat edin, fazla yoğun ya da fazla sıvı olmamalı.
4. Kadayıfınızın üzerine tereyağını eşit şekilde dağıtın.

Biraz deneyim kazandıkça sonuçlarınız daha da iyileşecektir. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Çiğ Kadayıf Nasıl Yapılır?

Çiğ Kadayıf Nasıl Yapılır?

Ekmek Kadayıfı Kaç Kalori?

Ekmek Kadayıfı Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kupta Muhallebili Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Kupta Muhallebili Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Kaç Kalori?

Kadayıf Kaç Kalori?

Kadayıf Pastası Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Pastası Tarifi ve Malzemeleri

Kaymaklı Ekmek Kadayıfı

Kaymaklı Ekmek Kadayıfı

Tel Kadayıf Muhallebi Tarifi ve Malzemeleri

Tel Kadayıf Muhallebi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ekmek Kadayıfı Hamuru Nasıl Yapılır?

Ekmek Kadayıfı Hamuru Nasıl Yapılır?

Güncel

Kadayıf Burma Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Burma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yaş Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Yaş Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kavrulmuş Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kavrulmuş Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Ekmek Kadayıfı

Yalancı Ekmek Kadayıfı

Kıtır Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Kıtır Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Ekmek Kadayıfı Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Ekmek Kadayıfı Tarifi ve Malzemeleri

Burma Kadayıf Nasıl Yapılır?

Burma Kadayıf Nasıl Yapılır?

Cevizli Kadayıf Sarması

Cevizli Kadayıf Sarması