Tel Kadayıf Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Tel Kadayıf Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Tel Kadayıf Şerbeti, Önümüz ramazan ayı. Ramazan aylarının vazgeçilmez tatlarının başında gelen kadayıf tatlısı bu yıl da hafifliği ile ağızları kamaştıracak gibi. Ramazan demek geleneklerle yaşanan bir ay demek değil mi? Geleneklerle konuşulan, geleneklerle beklenen sofralar, bu sofraları taçlandıran tatlı ve yiyecekler. Hatırlıyorum da babaannem sabah herkesten önce kalkar "sabah yapılan aş daha tatlı olur oğlum" diyerek ağzımızı tatlandıran, o gün akşam ezanının gelmesini güçleştirecek tel kadayıf tatlısını güzelce özenle hazırlardı. Akşam üzeri dinlenmek için uyuduğumuzda ise tel kadayıf şerbetinin kokusu ile uyanırdık.

Son yıllarda da etrafımdakilerden duyduğum kadarıyla tel kadayıf şerbetinin ayarını tutturamama gibi yakınmalar duyuyorum. Aslında oldukça basit bir ölçüyle biraz da sevgi katınca babaannemin kadayıfı gibi olacak hepsi. İşin püf noktası şerbetin bire bir olması, çiğ kadayıfın da alındıktan sonra tel tel açıldıktan sonra güzelce bıçak yardımıyla inceltilmesi ile mükemmel tel kadayıf tatlısı elde edebiliriz. Kadayıfın alındıktan hemen sonra şerbeti hazırlanıp sunuma hazırlanabileceği gibi fırınladıktan sonra buzdolabı ortamında muhafaza edip hazırladığınız tel kadayıf şerbeti sayesinde istediğiniz zamanda yiyebilirsiniz.

Kadayıf İçin Gerekli Malzemeleri
  • 500 gram kadar çiğ kadayıf,
  • 150 gram ceviz veya fıstık içi,
  • 1 su bardağı kadar erimiş ve 2 yemek kaşığı katı tereyağı,
Tel Kadayıf Şerbeti için
  • 500 ml. Su,
  • Çeyrek limon kabuğu,
  • 500 gram şeker
Tel Kadayıf Şerbeti Nasıl Yapılır?

Tel kadayıf şerbeti hazırlamak için bir tencereye suyu attıktan sonra şekeri güzelce atıp karıştırın. Sonrasında kısık ateşle bir miktar limon suyu ve hazırlamış olduğumuz çeyrek limon kabuğunu da tencereye ilave edip karıştırarak kullanılacak kıvama gelmesini bekledikten sonra tencereyi ocaktan alıp tel kadayıf şerbetini soğumaya bırakınız. Sonrasında ceviz içinin bıçakla veya rondodan geçirilerek iyice ufalmasını sağlayınız. Duruma göre kullanacağınız tepsi veya borcamın tabanını tereyağıyla yağladıktan sonra çiğ alınıp bıçakla küçültülmüş kadayıfın yarısını tepsiye diziniz. Çiğ kadayıfı tepsiye dizerken tepsinin her yerinde homojen bir şekilde dağılmış olmasına ve dizdikten sonra bir miktar bastırarak yerleşmesine özen göstermeniz gerekmektedir. Tepsiye dizilen kadayıfın üzerine ceviz veya fıstık içini homojen bir şekilde dizdikten sonra kalan kadayıfı da eşit miktarlarda ve tereyağıyla bulanmış şekilde dizdikten sonra 200 derecede ısıtılmış olan fırına tepsiyi verebilirsiniz. Kadayıfın ön yüzü kızardıktan sonra fırından alınan tepsiyi ters düz edip diğer yüzün de kızarmasını sağlayıp fırından tepsiyi aldıktan sonra 5 dakika kadar bekleyiniz ve önceden hazırlanmış soğuk tel kadayıf şerbetini tepsiye dökünüz. Kadayıf tatlımız şerbeti iyice çektikten sonra kadayıfı afiyetle yiyebilirsiniz.

Tel Kadayıf Şerbeti Yorumları

soru

Gül

05 Eylül 2018 Çarşamba

Bugün ilk kez buradaki tarife göre kadayıf yaptım. Kadayıf ilk kez kadayıf yapmış birisine göre beklediğimden çok güzel oldu. Ancak tatlıcıdan almış olduğum kadayıf kadar güzel olmadı. Sanki tatlıcı da aynı şekilde yapıyor kadayıfı acaba onlar kadayıfın içine bizim bilmediğimiz bir şeyler mi atıyor? Daha güzel nasıl yapabilirim?

Cevap yaz
cevap

Admin

18 Haziran 2024 Salı

Merhaba, tarifinizi beğendiğinize sevindim! Tatlıcılarda yapılan kadayıflar genellikle profesyonel ekipmanlarla ve bazen özel tekniklerle yapılıyor, bu da farklılık yaratabilir. Evde yaparken şunlara dikkat edebilirsiniz:
1. Kullandığınız malzemelerin taze ve kaliteli olması önemli.
2. Kadayıfınızı iyice kavurup altın sarısı rengini aldığında şerbeti eklemelisiniz.
3. ޞerbetinizin kıvamına dikkat edin, fazla yoğun ya da fazla sıvı olmamalı.
4. Kadayıfınızın üzerine tereyağını eşit şekilde dağıtın.

Biraz deneyim kazandıkça sonuçlarınız daha da iyileşecektir. Afiyet olsun!

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kadayıf Tatlı Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Tatlı Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Fıstıklı Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Fıstıklı Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Antep Fıstıklı Kadayıf

Antep Fıstıklı Kadayıf

Kadayıf Nasıl Yapılır?

Kadayıf Nasıl Yapılır?

Muhallebili Tel Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Muhallebili Tel Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kaymaklı Ekmek Kadayıfı

Kaymaklı Ekmek Kadayıfı

Güncel

Erzurum Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Erzurum Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kadayıf Şerbeti Nasıl Hazırlanır?

Kadayıf Şerbeti Nasıl Hazırlanır?

Kadayıf Tatlısı Kaç Kalori?

Kadayıf Tatlısı Kaç Kalori?

Kupta Muhallebili Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Kupta Muhallebili Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Tel Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Tel Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Yaş Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Yaş Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Çiğ Kadayıf Nasıl Yapılır?

Çiğ Kadayıf Nasıl Yapılır?

Sarma Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Dolması Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Dolması Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Çiğ Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Çiğ Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Kadayıfı Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Kadayıfı Tarifi ve Malzemeleri

Arap Kadayıfı Tarifi ve Malzemeleri

Arap Kadayıfı Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6