Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf tatlısı, özellikle bayramların vazgeçilmez tatlıları arasındadır. Hem kolay hazırlanması hem de lezzetiyle her damak zevkine uygun bir tatlıdır. Tatlının en önemli özelliği fırınlanmasıdır. Tam kıvamında fırınlanır ve şerbetlenirse tadına doyum olmaz. Çünkü hamuru pişireceğim, kıvamını yakalayacağım diye bir derdiniz yok. Sadece tam rengini buluncaya kadar çiğ tel kadayıfları fırında kızartın. Üstelik şerbetini daha önceden hazırlarsanız, konuklarımız geldiği zaman bile fırınlayıp, şerbetleyebilirsiniz. Kadayıf tatlısı yöresel olarak çeşitli şekillerde hazırlanabilir. Sarması yapılabilir, muhallebilisi yapılabilir, şerbetli tatlısı yapılabilir. Bunların her biri kendine göre lezzetli olur. Çeşit çeşit kadayıf tatlısını çok kolay şekilde hazırlayabilirsiniz. Şimdi birlikte kadayıf tatlısını hazırlamaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Kadayıf tatlısı için gerekli malzemeler
  • 500 gram çiğ tel kadayıf
  • 1 su bardağı eritilmiş tereyağı
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 150 gram çekilmiş iç ceviz
  • Süslemek için file Antep fıstığı, iç ceviz
Şerbet malzemeleri
  • 500 ml su
  • 500 gram toz şeker
  • Çeyrek limon suyu
Kadayıf tatlısı nasıl yapılır?

Tatlının yapımına başlamadan önce şerbetini hazırlayalım. Bir tencerenin içine suyu ve toz şekeri koyalım. Bunu şerbet kıvamını alıncaya kadar orta ateşin üzerinde pişirmeye başlayalım. Yaklaşık 15 dakika kadar kaynadığında içine limon suyunu ilave edelim. Bunu şerbetin şekerlenmemesi için koyuyoruz. Bir taşım daha kaynayan şerbeti ocaktan alalım. Kenara kaldırarak şerbetin soğumasını sağlayalım.

Bu arada bizde tel kadayıfları incecik didikleyelim. Gerekirse bıçakla kıyarak ufaltabiliriz. Uygun boyda bir fırın tepsisine ya da borcamın içine tereyağı sürelim. Daha sonra tepsiye tel kadayıfların yarısını koyalım. Bunları elimizle bastırarak tepsiye güzelce döşeyelim. Eritilmiş tereyağının yarısını kadayıfların üzerine sürelim. Bunun üzerine ince çekilmiş iç cevizleri yayalım. Ardından kalan tel kadayıfları cevizlerin üzerine yayalım. Yine kalan tereyağı kadayıfların üzerine gezdirerek dökelim. Elimizle bunları bastırarak iyice düzeltelim. Bu arada fırını 200 dereceye açarak ısıtmaya başlayalım. Kadayıf tatlısını hazırladığımız borcamı fırına koyalım. Üzeri nar gibi kızarınca fırından alarak, kadayıfı kırmadan ters yüz edelim. Yine fırına koyarak diğer yüzünün de kızarmasını sağlayalım. İstediğimiz gibi kızarmış kadayıfı fırından çıkaralım. İlk sıcaklığı geçince 2-3 dakika sonra, soğumuş olan şerbeti üzerine dökelim. Bir süre dinlendirip, tatlının şerbeti çekmesini sağlayalım. Soğuduktan sonra dilimleyerek servis tabaklarına aldığımız kadayıf tatlısının üzerine biraz iç ceviz ve Antep fıstığı file serpelim. Konuklarımıza ikram edeceğimiz bu lezzetli kadayıf tatlısını dilerseniz dondurmayla birlikte servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Kadayıf Tatlısı Yorumları

soru

Sıdıka

26 Ağustos 2018 Pazar

İyi akşamlar eşim kadayıf tatlısını çok seviyor sık sık yapmamı istiyor benden yapıyorum fakat istediğim gibi çıtır çıtır olmuyor. Hep içi hamur kalıyor acaba hamur kalmaması için ne yapmam gerekli. Bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkür ederim.

Cevap yaz
cevap

Melinay

10 Eylül 2018 Pazartesi

Merhaba sıddıka hanım, kadayıf hamurunuzun içinin pişmesi hamur kalmamasın için kalın yapmamanız 3,4 santimetre kalınlık hem içinin iyi şişmesine ve şerbetinide heryerinde aynı şekilde emmesini sağlayacaktır. Afiyet olsun.

cevap

Melek

07 Eylül 2018 Cuma

Kadayıf tatlısınız içinin hamur gibi olmasını istemiyorsanız eğer tatlıyı fırına vermeden önce bir miktar mikrodalga fırında pişirmenizi öneririm. Sonrasında tekrardan normal fırında pişirebilirisiniz. Bu sayede her tarafının eşit derecede piştiğini görebilirsiniz. İstediğiniz kıvamda olmasını ve içinin de yeterli miktarda pişmesini istiyorsanız bu yöntem etkili olacaktır Sıdıka Hanım. Afiyet olsun.

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Top Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Top Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Afyon Ekmek Kadayıfı Tarifi ve Malzemeleri

Afyon Ekmek Kadayıfı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kadayıf Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Ekmek Kadayıfı

Yalancı Ekmek Kadayıfı

Yassı Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Yassı Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Taş Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Taş Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Çiğ Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Çiğ Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Ekmek Kadayıfı Hamuru Nasıl Yapılır?

Ekmek Kadayıfı Hamuru Nasıl Yapılır?

Kekli Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kekli Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Burma Kadayıf Nasıl Yapılır?

Burma Kadayıf Nasıl Yapılır?

Tel Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Tel Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Fıstıklı Tel Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Fıstıklı Tel Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Kurabiyesi Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Kurabiyesi Tarifi ve Malzemeleri

Burma Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Burma Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6