Gaziantep Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri
19 Temmuz 2024

Gaziantep Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Gaziantep Kadayıf

Gaziantep Kadayıfı, Gaziantep yöresine ait olan ve benzersiz bir lezzete sahip muhteşem bir şerbetli tatlı çeşididir. Tereyağının Antep fıstığına kattığı nefis aroma, tadına bakan herkese adeta bir lezzet şöleni yaşatır. Daha önce yapmamış ya da tatmamış herkese mutlaka denemelerini öneririz.

Gaziantep Kadayıf Malzemeleri

  • Yarım kilo çiğ kadayıf
  • 3 su bardağı toz Antep fıstığı
  • 200 gram tereyağı

ޞerbeti İçin Malzemeler

  • 4 su bardağı su
  • 4 su bardağı şeker
  • Birkaç damla limon suyu

Gaziantep Kadayıf Nasıl Yapılır?

Tatlımızı yapmaya başlamadan önce şerbetini hazırlıyoruz. Bunun için bir tencerenin içinde su ile şekeri karıştırıp, kaynaması için ocağa alıyoruz. Şerbet kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra limon suyunu ilave edip 6-7 dakika daha kaynatıyoruz. Daha sonra şerbeti soğuması için serin bir yere kaldırıyoruz.

Kadayıfı doğrama tahtasında tıpkı salata doğrar gibi, baş parmak kalınlığında doğruyoruz. Fırın tepsisinin dibini tereyağı veya margarin ile yağlayıp doğramış olduğumuz kadayıfı üzerine boşaltıyoruz. Tereyağını bir tavada eritip, köpüğü sönünceye kadar kızartıyoruz. Ardından kadayıfın üzerine boşaltıp, kadayıfları parmak uçlarımızla mıncıklayarak her tarafına tereyağını yediriyoruz. Daha sonra kadayıfın yarısını alıp, kalan kısmını tepsinin dibine eşit bir şekilde avuç içimiz ile sıkıştırarak döşüyoruz. Üzerini Antep fıstığı ile kaplayıp kadayıfın kalan kısmını yine sıkıştırarak üzerine döşüyoruz. Ardından tıpkı kek dilimler gibi kare şeklinde dilimledikten sonra önceden ısıtılmış 150 derece fırında kızarıncaya kadar pişiriyoruz.

Tatlı fırından çıktıktan sonra birkaç dakika bekleyip, soğumuş olan şerbetini üzerine gezdiriyoruz. Çıtır çıtır bir tatlı elde etmek isterseniz, tatlının üzerini kapatmadan şerbetini çekmesini bekleyin. Şayet yumuşak kıvamlı bir tatlı olmasını isterseniz, üzerini başka bir tepsi ile kapatabilirsiniz. Tatlınız 3-4 saat sonra servise hazır hale gelecektir. Tatlınızı sıcak yaz günlerinde dilerseniz, dondurma eşliğinde ikram edebilirsiniz.

Ekstra Bilgiler

Gaziantep Kadayıfı sadece lezzetiyle değil, aynı zamanda sunumuyla da göz doldurur. Geleneksel olarak bakır tepsilerde sunulan bu tatlı, yanında bir fincan Türk kahvesiyle mükemmel bir uyum sağlar. Ayrıca, tatlının üzerinde hafifçe gezdirilecek bir miktar bal, lezzetini daha da artırabilir. Geleneksel yöntemlere bağlı kalınarak hazırlanan Gaziantep Kadayıfı, misafirlerinize sunduğunuzda büyük beğeni toplayacaktır.

Afiyet olsun!

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Alişah

13 Temmuz 2024 Cumartesi

Gaziantep Kadayıfını ilk defa deneyeceğim, şerbeti hazırlarken şekerin tamamen erimesini beklemeli miyim yoksa kaynama süresi yeterli mi olacak? Ayrıca, tatlıyı fırından çıkardığımda şerbeti hemen mi dökmeliyim yoksa biraz beklemeli miyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Alişah Bey, Gaziantep Kadayıfını denerken şerbeti hazırlarken şekerin tamamen erimesini beklemeniz önemlidir. ޞekerin tam olarak eridiğinden emin olduktan sonra şerbeti kaynamaya bırakın. ޞerbet kaynamaya başladıktan sonra kısa bir süre kaynatıp ocaktan alabilirsiniz. Tatlıyı fırından çıkardığınızda şerbeti hemen dökmeniz önerilir. Bu şekilde tatlı şerbeti daha iyi çeker ve daha lezzetli olur. ޞimdiden afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tel Kadayıf Muhallebi Tarifi ve Malzemeleri

Tel Kadayıf Muhallebi Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Kaç Kalori?

Kadayıf Kaç Kalori?

Taş Kadayıf Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Taş Kadayıf Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Muhallebi Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Muhallebi Tarifi ve Malzemeleri