Ekmek Kadayıfı Hamuru Nasıl Yapılır?
11 Temmuz 2024

Ekmek Kadayıfı Hamuru Nasıl Yapılır?

Ekmek Kadayfı Hamuru Nasıl Yapılır

Ekmek kadayıfı, birçok şehirde oldukça beğenilen ve genellikle marketlerden hazır alınarak tüketilen bir tatlıdır. Ancak bu lezzetli tatlıyı evinizde de kolayca yapabilirsiniz. Hatay bölgesinde en çok yapılan tatlılardan biri olan ekmek kadayıfı, şerbetli tatlılar arasında en sevilenlerden biridir. Bu makalede, sevdiklerinizle birlikte keyifle tüketebileceğiniz ve tatlı krizlerinizi kolayca atlatmanıza yardımcı olacak ekmek kadayıfı tarifini paylaşacağım. Not defterinizi ve kaleminizi hazırlayın, muhteşem tatlımızı yapmaya başlayalım.

Ekmek Kadayıfı Hamuru İçin Gerekli Malzemeler

  • 20 gram yaş maya (Eğer yaş maya yoksa kuru maya da kullanabilirsiniz. Fakat yaş maya kullanırsanız hamur daha iyi kabaracaktır.)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı toz şeker veya pudra şekeri
  • 2 çay bardağı süt
  • 2 adet yumurta
  • 300 gram un

Hamurun Kıvamını Vermek İçin

  • 2 su bardağı pekmez
  • 3,5 su bardağı ılık su

Şerbet İçin Gerekli Malzemeler

  • 5 su bardağı toz şeker
  • 5 su bardağı su
  • Yarım limonun iki damla limon suyu


İlk olarak, 5 su bardağı toz şekerin yarısını tencereye koyup kaynatıyoruz. Ardından iki damla limon suyunu ekleyip istenilen kıvama gelene kadar kaynatıyoruz. Daha sonra azar azar su ve kalan toz şekeri ilave ediyoruz. İlk olarak fırınımızı 250 derecede önceden ısıtalım. Hamur kabına ılık süt, toz şeker ve mayayı ekleyip karıştırarak mayayı eritiyoruz. Ardından diğer malzemeleri ekleyerek ekmek kadayıfı hamurunu yoğurmaya başlıyoruz. Hamur miktarı size az geldiyse, bir dahaki yapışınızda ölçüleri artırabilirsiniz.

Hazırladığımız ekmek kadayıfı hamurunu 40 cm genişliğinde bir metal tepsiye veya cam borcama koymalısınız. Eğer daha ince olmasını tercih ederseniz, daha büyük bir tepsi kullanabilirsiniz. Kadayıf hamurunu, tepsiye göre oklava ile açalım. Daha sonra yağladığımız tepsiye yerleştirip mayalanması ve kabarması için 1,5 saat bekleyiniz. Mayalanan ekmek kadayıfı hamurunu, altı ve üstü mükemmel bir şekilde kızarana dek önceden ısıttığımız fırında pişiriyoruz. Pişmiş kadayıf hamurunun iyice soğumasını bekliyoruz. Bir gün bekletirseniz daha da lezzetli olacaktır. Sonraki gün kadayıf hamurunu daha geniş bir tepsiye alıp üzerine önceden hazırladığımız şerbeti ilave ediyoruz. Şerbeti döktükten sonra kabarması için bir dakika bekleyiniz. Şerbeti güzel bir şekilde emmesi için geniş tepsiye almayı unutmayınız. Kadayıf hamuru şerbetini emdikten sonra üzerine kaymak, krema veya dondurma koyarak ya da fındık, fıstık ekleyerek süsleyebilirsiniz. Ardından dilimleyip servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Selda

09 Mayıs 2024 Perşembe

Pekmezi nereye koycam anlamadım...

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Selda hanım, pekmezi tatlılarınıza veya kahvaltılarınıza ekleyerek kullanabilirsiniz. Örneğin, yoğurdun üzerine dökerek ya da tahinle karıştırarak tüketebilirsiniz. Ayrıca, kek ve kurabiye tariflerinde de şeker yerine pekmez kullanabilirsiniz. Umarım yardımcı olabilmişimdir!

2. Cevap
cevap

Alphan

Kadayıf hamurunu yaptıktan sonra tepsiye serme işlemi bitiyor hafif kızardıktan sonra 2 su bardağı pekmezi 3,5 su bardağı ılık suyla karıştırıp üstüne yavaş yavaş yedirerek döküyoruz ardından bekletiyoruz sonra şerbeti döküyoruz ve oldu afiyetle yenebilir

soru

Emine

25 Nisan 2024 Perşembe

Pekmezi nerede ve nasil kullaniyoruz, lutfen yazarmisiniz

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Tabii ki, Emine hanım. Pekmez, Türk mutfağında oldukça yaygın olarak kullanılan bir tatlandırıcıdır. Özellikle kahvaltılarda tahinle karıştırılarak tüketilir. Ayrıca, tatlı yapımında ve bazı özel yemeklerde de kullanılır. Örneğin, pekmezli kurabiye, pekmezli kek gibi tatlı tariflerinde yer alabilir. Bunun dışında, enerji verici ve besleyici özellikleri nedeniyle sporcular tarafından da tercih edilebilir. Kendine has yoğun tadı ile yemeklere ve tatlılara lezzet katar. Siz nasıl kullanmayı tercih ediyorsunuz?

2. Cevap
cevap

Kanver

Hala yapılıyor Anadoluda bu tatlılar. Modern kültürün bize dayattığı yaş pasta, waffle vb tatlılar bizim geleneksel tatlilatimiza ulaşmamızı zorlastirsa da bu tatları yapan ve yiyen birçok aile var çevremde.

3. Cevap
cevap

Sadun

İyi akşamlar Emine hanım pekmez çok mucizevi ilaç gibi bir yiyecektir ayrıca kan oranınıda artırmaktadır. Keklerinizde, kurabiyelerinizde kullanabilirsiniz şeker yerine pekmez kullanarak lezzetli tatlılar elde edersiniz çokta sağlıklı olur şimdiden Afiyet olsun iyi akşamlar.

soru

Fatma

14 Nisan 2024 Pazar

Aynen oyle pekmezi kullanmayı unuttular

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Fatma Hanım,

Gerçekten de bazen böyle küçük ama önemli detaylar unutulabiliyor. Pekmez, lezzeti ve besin değeri ile önemli bir katkı sağlıyor. Umarım sonraki seferde unutulmaz ve tarif tam anlamıyla ortaya çıkar. Teşekkürler yorumunuz için!

2. Cevap
cevap

Lâmih

Hamuru hazırlamak için içerisine tarifte de belirtildiği gibi 2 bardağı kadar pekmez konulup su ilave edilecek. Amaç hamurun tıpkı ıslak kek gibi kıvamında olması ve dağılmaması için eklenmelidir. Tarifte pekmez konusu anlatılmamış ancak siz hamur yoğrulurken ilave etmeyi unutmayın.

soru

Güler güler

09 Nisan 2024 Salı

Gerçekten eksik tarif pekmezin nerde kullanıldığı yazılmamış

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Güler güler, tarifle ilgili görüşünüz için teşekkür ederim. Pekmezin nerde kullanılacağını belirtmek gerçekten önemli. Pekmezi genellikle hamurun içine ya da üzerine ekleyerek kullanabilirsiniz. Umarım bu bilgi yardımcı olur. Sevgiler!

2. Cevap
cevap

Peyrev

Hamur yogrulurken az az su ve pekmezi katarız kivamini öyle ayarlariz yapılışı aşamasında eksiklik yapılmış haklısınız

soru

Zeynep

07 Nisan 2024 Pazar

Şerbeti sıcak mı dökeceğiz?
Ayrıca pekmezi kullanmadık,hamura mı katacaktık?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Zeynep hanım, şerbeti sıcak dökmeniz gerekiyor. Pekmezi de hamura katmanız lazım, böylece lezzeti daha yoğun olur. Umarım yardımcı olabilmişimdir! Afiyet olsun!

2. Cevap
cevap

Halef

Tatlı yaparken dikkat edilemesi gereken en önemli şey şerbet ve tatlı. Şerbet de tatlı da soğuk olmalı. Tatlı da dikkat edilmesi gereken diğer bir konuda hamura kıvam vermesi için pekmez kullanılır.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kadayıf Kaç Kalori?

Kadayıf Kaç Kalori?

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tepside Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Tepside Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Diyarbakır Kadayıfı Tarifi ve Malzemeleri

Diyarbakır Kadayıfı Tarifi ve Malzemeleri

Yufkalı Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Yufkalı Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Çeşitleri Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Top Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Top Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Peynirli Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Vişneli Ekmek Kadayıfı Tarifi ve Malzemeleri

Vişneli Ekmek Kadayıfı Tarifi ve Malzemeleri