Kadayıfın geçmişi çok eskilere dayanır ve günümüze kadar gelen nadir tatlardan bir tanesidir. Türk mutfağında kadayıf ile hazırlanan yüzlerce tatlı tarifi bulunmasına rağmen, kadayıf hazırlanırken geçtiği aşama hep aynı kalmıştır. Kadayıfa kırılgan olmayan elastik özelliğe sahip olmasını sağlayan en önemli neden, kullanılan undur. Birinci kalite baklavalık veya böreklik undan kadayıf yapılmaz, çünkü bu unlar elastik değil kırılgan olur. Diğer tatlı hamurlarında kullanılan süt, kabartma tozu, maya gibi katkılar da bulunmaz. Çünkü bu katkılar hamuru kırılgan bir hale getirir. Bu yönüyle kadayıf hamuru, belki de dünyanın en az malzeme ile hazırlanan tatlı hamuru olabilir. Çiğ Kadayıf Malzemeleri
Unlar ile su, hamur mikserinde hızlı bir şekilde karıştırılır. Hamur hazırlanırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, hamurun arasında hava kabarcıkları oluşturmamaktır. Kadayıf hamuru, çok ince bir borunun içinden akacağı için hava kabarcıkları tıkanıklığa neden olabilir. Hamur hazır olduktan sonra, akacağı aletin içine boşaltılır. (Eğer kadayıf hamurunu evinizde yapmak isterseniz, sağlam bir naylon torbanın içine doldurup, iğne ile uç kısmından delik açarak akıtabilirsiniz.) Çapı bir metreden daha büyük olan yuvarlak kızgın saçların üzerine yuvarlak halkalar şeklinde akıtılır. Daha sonra birkaç saniye içinde pişmeden sacın üzerinden hızlı bir şekilde alınır. Ekstra Bilgiler Çiğ kadayıfın hazırlanması sırasında dikkat edilmesi gereken bazı detaylar vardır:
Bu bilgiler doğrultusunda, kadayıfın hem lezzetli hem de kıvamında olmasını sağlayabilirsiniz. Kadayıf, Türk mutfağının önemli ve lezzetli tatlılarından biri olarak, doğru hazırlanışı ile sofralarınızı süslemeye devam edecektir. |