Erzurum Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Erzurum Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Erzurum Kadayıf Dolması, Tel kadayıf, elenmiş buğday ununa, su katılması ile hazırlanan hamurun, tekniğine uygun şekilde dökülüp pişirilmesi ya da yufka haline getirip, kesilmesi ve gerektiği zaman kızartılması şeklinde elde edilen yarı mamüldür. Ayrıca tel kadayıf, un ve su ile hazırlanıp özel kalıplardan ince şeritler halinde dökülerek, sıcak saçta kurutulmuş hamur ve bu hamur ile yapılan tatlı şeklinde de tarif edilir. Tel kadayıf Selçuklu ve Anadolu Beylikleri zamanında aşhane ve imaretlerde verilen yemek listesinde bulunduğu, Sultanların en çok tercih ettiği tatlılar arasında yer aldığı bilinir. Bu sebeple kadayıfın tarihçesi çok eskilere dayandığı anlaşılır.

Tel kadayıfın Erzurum yöresinde, kadayıf dolması olarak bilinen çeşidi ise içi cevizli olarak sarılıp, yumurtaya bulanarak tavada kızartılıp, şerbete bulanmış halidir. Erzurum'da kadayıf dolması denilince akla Ramazan ayı gelmektedir. Erzurum yöresinde kadayıf dolmasız iftar sofraları düşünülemez. Ramazan ayının hemen hemen her gününün iftar tatlısı kadayıf dolmasıdır.

Erzurum Kadayıf Dolması Malzemeleri
  • 250 gram tel kadayıf
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • Sıvı yağ
Bulamaç için
  • 2 yumurta
  • Yarım çay bardağı süt su karışımı
Şerbeti için
  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı toz şeker
Erzurum Kadayıf Dolması Nasıl Yapılır?

İlk önce şerbetin hazırlanması ve soğuması için bekletilmesi gerekir. Bir tencereye su ve şeker koyularak, kıvamlı bir hale gelinceye kadar şerbet kaynatılır. Kaynadıktan sonra soğuması için bir kenara alınır. Daha sonra ceviz içleri dövülür. Tel kadayıftan eliniz ile bir parça kopartılıp, avuç içi genişliğinde olacak şekilde didiklenir. İçine önceden hazırlanmış olan dövülmüş ceviz içlerinden bir kaşık alınarak ve sarmaya başlanır. Kadayıfın yarısına gelince dolma gibi kenar kısımlar içe kıvrılır. Kadayıf sarılırken ne çok sıkı ne de çok gevşek olmalıdır. Kadayıfların sarım işi bittikten sonra yumurta güzelce çırpılır, su ve süt karışımına eklenerek karıştırılır. Sarılan kadayıflar bu karışıma tek tek batırılır, batırılan kadayıflar bir tepside bekletir. Kadayıfları hazırlanan karışıma çok bulamamak, hemen batırıp çıkartmak gerekir. Daha sonra uygun bir tavaya kızartmalık yağ koyulur ve ısıtılır. Isıtılmış olan yağa kadayıf dolmaları tek tek koyulur ve nar gibi kızarana kadar kızartılır. Kadayıf dolmaları tavadan alındığı gibi önceden hazırlanmış, soğuması için bekletilmiş olan şerbetin içine atılır ve iki dakika kadar şerbetin içinde bekletilir. Daha sonra şerbetten çıkartılarak ılınması bekletilir. Ilındıktan sonra kadayıf dolmaları servise açılabilir.

Afiyet Olsun.

Erzurum Kadayıf Dolması Yorumları

soru

Öztiner

27 Ağustos 2018 Pazartesi

Kadayıf dolması, çok meşhur tatlılardan biri. İçi fıstıkla dolu diye biliyorum. Bunu evde biz de yapabilir miyiz. Tarife bakıldığında çok kolay gibi ama bunu bir de mutfakta denemek lazım. Genelde daha zor oluyor.

Cevap yaz
cevap

Feyha

07 Eylül 2018 Cuma

Merhaba. Tel kadayıf, elenmiş buğday ununa, su katılması ile hazırlanan hamurun, yöntemine uygun olarak dökülüp pişirilmesi ya da yufka haline getirilip, kesilmesi ve gerektiğinde kızartılması şeklinde elde edilen mamüldür. Bu tarifi evde de yapmak oldukça kolaydır. Malzemeleri eksiksiz hazırlayıp tarifi de tıpatıp aynı yaparsanız gayet lezzetli olur. İyi günler dilerim.

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Çiğ Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Çiğ Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Deniz Kadayıfı Tarifi ve Malzemeleri

Deniz Kadayıfı Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Tatlısı Kaç Kalori?

Kadayıf Tatlısı Kaç Kalori?

Top Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Top Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kavrulmuş Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kavrulmuş Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Peynirli Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Fırında Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Erzurum Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Erzurum Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Çiğ Kadayıf Nasıl Yapılır?

Çiğ Kadayıf Nasıl Yapılır?

Sakızlı Muhallebili Kadayıf

Sakızlı Muhallebili Kadayıf

Cevizli Kadayıf Sarması

Cevizli Kadayıf Sarması

Kaymaklı Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Kaymaklı Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Pekmezli Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Pekmezli Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Tel Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Tel Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Burma Kadayıf Nasıl Yapılır?

Burma Kadayıf Nasıl Yapılır?

Kadayıf Şerbeti Nasıl Hazırlanır?

Kadayıf Şerbeti Nasıl Hazırlanır?

Tel Kadayıf Muhallebi Tarifi ve Malzemeleri

Tel Kadayıf Muhallebi Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Kavurma Tarifi ve Malzemeleri

Dondurmalı Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Dondurmalı Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Kupta Muhallebili Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Kupta Muhallebili Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Tepside Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Tepside Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Elmalı Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Kaç Kalori?

Kadayıf Kaç Kalori?

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6