Erzurum Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri
09 Temmuz 2024

Erzurum Kadayıf Dolması Tarifi ve Malzemeleri

Erzurum Kadayıf Dolması

Erzurum Kadayıf Dolması, Osmanlı mutfağının zengin mirasından gelen, tel kadayıf kullanılarak yapılan bir tatlı türüdür. Tel kadayıf, elenmiş buğday ununa su katılarak hazırlanan hamurun, ince şeritler halinde dökülüp kurutulması ile elde edilen bir yarı mamüldür. Tel kadayıf, Selçuklu ve Anadolu Beylikleri dönemlerinden beri bilinen ve sultanların en çok tercih ettiği tatlılardan biridir. Dolayısıyla kadayıfın tarihçesi çok eskilere dayanmaktadır.

Erzurum yöresinde, kadayıf dolması olarak bilinen çeşidi ise içi cevizli olarak sarılıp, yumurtaya bulanarak tavada kızartılıp şerbete bulanmış halidir. Erzurum'da kadayıf dolması denilince akla Ramazan ayı gelmektedir. Erzurum yöresinde, kadayıf dolmasız iftar sofraları düşünülemez. Ramazan ayının hemen hemen her gününün iftar tatlısı kadayıf dolmasıdır.

Erzurum Kadayıf Dolması Malzemeleri

  • 250 gram tel kadayıf
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • Sıvı yağ

Bulamaç için

  • 2 yumurta
  • Yarım çay bardağı süt-su karışımı

ޞerbeti için

  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı toz şeker

Erzurum Kadayıf Dolması Nasıl Yapılır?

İlk önce şerbetin hazırlanması ve soğuması için bekletilmesi gerekir. Bir tencereye su ve şeker koyularak, kıvamlı bir hale gelinceye kadar şerbet kaynatılır. Kaynadıktan sonra soğuması için bir kenara alınır. Daha sonra ceviz içleri dövülür. Tel kadayıftan eliniz ile bir parça kopartılıp, avuç içi genişliğinde olacak şekilde didiklenir. İçine önceden hazırlanmış olan dövülmüş ceviz içlerinden bir kaşık alınarak ve sarmaya başlanır. Kadayıfın yarısına gelince dolma gibi kenar kısımlar içe kıvrılır. Kadayıf sarılırken ne çok sıkı ne de çok gevşek olmalıdır.

Kadayıfların sarım işi bittikten sonra yumurta güzelce çırpılır, su ve süt karışımına eklenerek karıştırılır. Sarılan kadayıflar bu karışıma tek tek batırılır, batırılan kadayıflar bir tepside bekletilir. Kadayıfları hazırlanan karışıma çok bulamamak, hemen batırıp çıkartmak gerekir. Daha sonra uygun bir tavaya kızartmalık yağ koyulur ve ısıtılır. Isıtılmış olan yağa kadayıf dolmaları tek tek koyulur ve nar gibi kızarana kadar kızartılır. Kadayıf dolmaları tavadan alındığı gibi önceden hazırlanmış, soğuması için bekletilmiş olan şerbetin içine atılır ve iki dakika kadar şerbetin içinde bekletilir. Daha sonra şerbetten çıkartılarak ılınması beklenir. Ilındıktan sonra kadayıf dolmaları servise hazır hale gelir.

Afiyet Olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Öztiner

01 Haziran 2024 Cumartesi

Kadayıf dolması, çok meşhur tatlılardan biri. İçi fıstıkla dolu diye biliyorum. Bunu evde biz de yapabilir miyiz. Tarife bakıldığında çok kolay gibi ama bunu bir de mutfakta denemek lazım. Genelde daha zor oluyor.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Öztiner, Kadayıf dolması gerçekten çok lezzetli ve popüler bir tatlı. İçini fıstıkla ya da cevizle doldurabilirsiniz. Evet, evde yapmak mümkün ama biraz el becerisi gerektiriyor. Tarife bakıldığında kolay görünse de mutfakta denemeden anlayamazsınız. Denemekten korkmayın, belki de harika bir kadayıf dolması yapabilirsiniz! Afiyet olsun!

2. Cevap
cevap

Feyha

Merhaba. Tel kadayıf, elenmiş buğday ununa, su katılması ile hazırlanan hamurun, yöntemine uygun olarak dökülüp pişirilmesi ya da yufka haline getirilip, kesilmesi ve gerektiğinde kızartılması şeklinde elde edilen mamüldür. Bu tarifi evde de yapmak oldukça kolaydır. Malzemeleri eksiksiz hazırlayıp tarifi de tıpatıp aynı yaparsanız gayet lezzetli olur. İyi günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Kadayıf Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Kadayıf Sarması

Cevizli Kadayıf Sarması

Çiğ Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Çiğ Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri