Top Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
20 Temmuz 2024

Top Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Top Kadayif Tatlısı

Top Kadayif Tatlısının Özellikleri

Top kadayif tatlısı, yapımı oldukça pratik ve kolay bir tatlıdır. Aynı zamanda nefis ve çok lezzetlidir. Ancak, diyet yapanların bu tatlıyı tüketirken dikkatli olmaları gerekmektedir, çünkü kilo yapıcı özelliğe sahiptir. Şerbetle yapılan tatlılar, sütlü tatlılara göre daha yüksek besin değerine sahiptir. Bu yüzden, top kadayif tatlısı da şekerli tatlılar grubuna girmektedir. Diyet yapanların bu tatlıyı çok az miktarda tüketmeleri gerekmektedir. Tatlılar, insan vücuduna enerji depolamada önemli bir rol oynar. Top kadayif tatlısı, bol miktarda vitamin ve mineral içerir. Çok besleyici olduğundan, yemeklerden sonra tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Top Kadayif Tatlısı İçin Gerekli Malzemeler

  • 500 gram tel kadayıf
  • 250 gram tereyağı
  • Bir çay bardağı sıvı yağ

İç Harcı İçin

  • Bir kase dövülmüş iri ceviz içi
  • Bir tatlı kaşığı tarçın

Şerbeti İçin

  • Üç su bardağı su
  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • Yarım limon suyu

Top Kadayif Tatlısı Nasıl Yapılır?

Tatlı ılık, şerbet soğuk olacağı için ilk olarak şerbeti hazırlayıp soğumaya bırakın. Şerbet için tüm malzemeleri derin bir tencereye koyduktan sonra, ocağın üzerinde orta ateşte toz şekeri eriyinceye kadar karıştırın ve kaynamaya bırakın. Şerbet kaynadıktan sonra 6-7 dakika daha kaynatın, ardından ocaktan alıp soğumaya bırakın.

Diğer taraftan, bir tavada tereyağını eritip, eridikten sonra üzerine sıvı yağı da ekleyin. Tel kadayıfları koparmadan, eriyen tereyağını üzerine gezdirin ve iyice harmanlayarak yağı kadayıflara yedirin. İç harcı malzemelerini bir kaba alarak güzelce tarçın ve cevizle karıştırın. İstediğiniz büyüklükteki bir fincanın içine biraz tel kadayıf, ardından iç harcı ve üzerine tekrar tel kadayıf koyup iyice bastırın. Fırını 180 dereceye ayarlayarak ön ısıtma yapın. Dışarı sarkan tel kadayıfları da fincanın içine alarak sıkıca bastırın ve hafif yağlanmış tepsiye fincanı ters çevirerek, fincandaki tel kadayıfı tepsiye yerleştirin. İç harç ve tel kadayıf malzemeleri bitene kadar aynı işlemi yapın. 180 derece önceden ısıtılmış fırında, kadayıflar kızarana kadar pişirin. İstenilen kızarıklığa ulaştıktan sonra kadayıfları fırından çıkarın. Fırından çıkan top kadayıf tatlısı ılıdıktan sonra, soğumaya bıraktığınız şerbeti kadayıfların üzerine dökerek bir süre çekmesini bekleyin. 3-4 saat dinlendirdikten sonra, şerbeti çektikten sonra üzerine Hindistan cevizi veya çam fıstığı serpiştirerek servis yapabilirsiniz. İstediğiniz malzeme ile de süsleyebilirsiniz. Bu mis tereyağı kokulu, çıtır tel kadayıfı tüm sevdiklerinizle, ailenizle paylaşabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Hazal

20 Temmuz 2024 Cumartesi

Diyet yaparken top kadayif tatlisini ne kadar tüketmeliyim ki kilo almadan tadina bakabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Hazal, diyet yaparken tatlı tüketimini dikkatli bir şekilde kontrol etmek önemlidir. Top kadayıf tatlısının yüksek kalorili olduğunu unutmamalısın. Eğer diyetindeysen, bu tatlıdan küçük bir porsiyon, örneğin bir adet, tüketmen daha uygun olacaktır. Bunun yanında, tatlıyı tükettikten sonra diğer öğünlerinde daha hafif ve düşük kalorili besinler tercih edebilirsin. Ayrıca, tatlı tükettiğin günlerde fiziksel aktiviteni artırmak da dengeyi sağlamana yardımcı olabilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Cevizli Kadayıf Sarması

Cevizli Kadayıf Sarması

Haber Bülteni

Güncel

Kaymaklı Ekmek Kadayıfı

Kaymaklı Ekmek Kadayıfı

Güncel

Tel Kadayıf Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri

Tel Kadayıf Şerbeti Tarifi ve Malzemeleri