Yaş Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
07 Temmuz 2024

Yaş Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Yaş Kadayif Tatlısı

Yaş kadayıf tatlısı, tarihimizde bilinen en eski ve yöresel tatlılardan biridir. Görünüşü itibari ile çok zahmetli görünse de yapımı oldukça kolay ve hafif bir tatlıdır. Özellikle Ramazan aylarının vazgeçilmezlerinden biri olan yaş kadayıf tatlısı, diğer bir adı ile taş kadayıf veya bazı yörelere göre yassı kadayıf olarak da bilinir. Yöreden yöreye farklılık gösteren bu tatlının adı değişse de lezzeti aynıdır ve tarihten günümüze kadar atalarımızdan bize ulaşmıştır. Yaş kadayıfın en büyük özelliği, hamur içine koyulan cevizin şerbet ile tatlandırılmış olmasıdır.

Yaş Kadayıf Tatlısı Malzemeleri

Hamuru İçin

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1,5 su bardağı elenmiş un
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 paket kuru hamur mayası

Şerbeti İçin

  • 2,5 su bardağı su
  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • Birkaç damla limon suyu

Kızartmak İçin

  • Sıvı yağ

Üzeri İçin

  • Fıstık

İçi İçin

  • Bir su bardağı iri iri kıyılmış ceviz

Yaş Kadayıf Tatlısı Nasıl Yapılır?

Yaş kadayıf tatlısına öncelikle şerbetini yapmaktan başlayın. Çünkü tatlı olana kadar şerbetin ılık olması gerekir. Öncelikle geniş bir tencereye suyu ve toz şekeri dökerek ocağın üzerine alın ve yüksek ateşte pişirin. Kaynamaya başladıktan sonra koyu kıvama gelene kadar pişirmeye devam edin. Şerbet kıvama geldikten sonra üzerine birkaç damla limon sıkıp ılık olması için oda sıcaklığında dinlendirin.

Daha sonra yaş kadayıfın yapım aşamasına geçin. Geniş bir kabın içine öncelikle ılık suyu, ılık sütü ve mayayı dökerek maya çözülene kadar karıştırıp dinlendirin. Daha sonra üzerine toz şeker ve tuzu ekleyerek iyice mikser yardımı ile çırpın. Daha sonra unu eleyerek döküp mikserde iyice çırparak krep hamuru gibi cıvık bir hamur elde edin. Krep teflon tavanın içine birkaç damla sıvı yağ damlatarak üzerine küçük küçük daire gibi hamur dökerek krep pişirir gibi pişirin. İsterseniz hamur pompası kullanabilirsiniz. Hamur pompası yok ise yemek kaşığı ölçüsü kullanabilirsiniz. Daha sonra sadece bir tarafını kızartın ve içine bir çay kaşığı ceviz kırığı dökerek pişirmediğiniz hamur bölümünü birbirine kapatıp yapıştırın. Bu aşamada hızlı olmanız gerekir. Çünkü hamurun ilk sıcağı gittikten sonra birbirine yapışmaz. Diğer hamurları da bu şekilde yapıp kapattıktan sonra ılık olan şerbetin içine dökün. Şerbetin biraz çekmesini bekledikten sonra şık servis tabaklarına alarak üzerine fıstık serperek servis edin.

Ekstra Bilgiler

Yaş kadayıf tatlısının lezzetini artırmak için kullanabileceğiniz bazı ek ipuçları bulunmaktadır. Öncelikle, ceviz yerine fındık veya badem kullanarak farklı tatlar elde edebilirsiniz. Ayrıca, tatlıyı servis etmeden önce üzerini kaymak veya dondurma ile süsleyerek sunumunuzu zenginleştirebilirsiniz.

Bu tatlı, özellikle özel günlerde ve bayramlarda misafirlerinize sunabileceğiniz ideal bir lezzettir. Hem yapımı kolay hem de lezzeti unutulmaz olan yaş kadayıf tatlısı, sofralarınıza geleneksel bir tat katacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Burma Kadayıf Nasıl Yapılır?

Burma Kadayıf Nasıl Yapılır?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kadayıf Topları Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Topları Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Hamuru Tarifi ve Malzemeleri

Çiğ Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Çiğ Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Çikolatalı Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Çikolatalı Kadayıf Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Böreği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sarma Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Kadayıf Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ekmek Kadayıfı Hamuru Nasıl Yapılır?

Ekmek Kadayıfı Hamuru Nasıl Yapılır?